Criza economica si masurile fiscale din Romania au facut ca la mjlocul acestui an peste 11.000 de companii sa se afle in faliment. Jumatate din acestea activau in domenii precum constructii, transport sau comert.
Printre ele se numara si companiile straine care au venit sa investeasca aici. Nemtii, de exemplu, care au venit sa produca la noi pentru export, se uita uluiti cum declaratiile politicienilor nostri despre masurile fiscale se schimba radical de la o zi la alta. Deranjati de lipsa de strategie a guvernului nostru, ei au inceput deja sa mearga catre state mai ieftine ca a noastra, precum Ucraina, Republica Moldova sau Turcia.
Asta deoarece cei care au venit aici in urma cu ceva ani trebuie acum sa investeasca in tehnologii si masini noi pentru a creste productia, insa, daca taxele cresc, Romania nu numai ca nu mai este o tara ieftina pentru ei, ci este si extrem de nesigura pentru investitii.
Situatia a influentat si exporturile noastre catre Germania, care au scazut usor luna trecuta, de la un raport marfa/camioane de 49/51 in august la 41/59 in septembrie, potrivit bursei Timocom.
Cum de marfurile germane avem tot mai multa nevoie, importurile din aceasta tara s-au dublat luna trecuta de la un raport 16/84 la 34/66.
In acelasi timp, incurajate de exemplul Renault, companiile franceze se uita cu tot mai mult jind catre tara noastra. Circa 50 de firme noi sunt interesate sa vina aici, iar cele care sunt deja pe piata se pare ca nu doresc sa plece.
Printre domeniile in care aceste companii doresc sa investeasca se numara IT&C, mediu, automotive, energie. Situatia exporturilor este si aici in scadere continua de doua luni, astfel ca s-a ajuns de la 58/42 la 50/50. Importurile, in schimb, au inceput sa creasca usor, de la 17/83 la 21/79.
O crestere semnificativa atat a importurilor, cat si a exporturilor, s-a inregistrat luna trecuta cu Cehia.
Astfel, exporturile au ajuns de la 46/54 la 65/35, iar importurile, de la 52/48 la 60/40.
In al doilea trimestru al acestui an, economia Cehiei a inregistrat cel mai rapid ritm de crestere din ultimii doi ani, in special datorita cererii pentru produsele industriale de export. Tara a inregistrat in aceasta perioada o crestere a PIB cu 2,4% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
Comertul a ajutat tara sa-si revina dupa cea mai drastica recesiune de la caderea comunismului.
Situatia exporturilor este in crestere si catre Italia, ajungand de la 80/20 in august la 87/13 in septembrie.
Importurile de aici sunt insa in scadere de la 36/64 la 24/76.