O sentinta data de curand, dupa aproape trei ani de procese, in cazul unei ucideri din culpa savarsite in timpul serviciului de soferul unei firme de transport din Romania ne ofera ocazia, total nefericita, e drept, sa atragem atentia asupra unui aspect care, desi intrat in legislatia romaneasca in 2006, poate nu este inca pe deplin cunoscut: acela al raspunderii penale a persoanei juridice. In acest caz, firma de transport a fost condamnata pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa si a primit o amenda penala de 5.000 de lei.
Concret, un camion care transporta piatra pe un drum public, din cauza unei explozii la o anvelopa de pe axa fata, a intrat pe contrasens, a lovit un microbuz si a omorat patru oameni.
In urma unor expertize tehnice, instanta a ajuns la concluzia ca accidentul s-a produs din cauza ca anvelopele erau uzate peste limita admisa si ca masina era si ea intr-o stare proasta, iar solutia data, care constituie un precedent in materie, prevede ca soferul si administratorul firmei sa fie condamnati la doi ani de inchisoare cu suspendare, pentru ucidere din culpa, iar firma de transport sa fie condamnata, in afara de amenda penala, la afisarea pe Bursa Transport, pentru trei luni, a unui extras de pe hotararea judecatoreasca ce cuprinde situatia de fapt retinuta in considerente si dispozitivul sentintei. Condamnarea se trece si in cazierul firmei, ceea ce, strict in acest caz, nu mai conteaza foarte mult, intrucat la momentul producerii accidentului era oricum in insolventa si intre timp a intrat in faliment.
Interesant aici este si faptul ca societatea de asigurari a fost obligata la plata, catre familiile celor decedati, de daune morale cuprinse intre 30.000 si 100.000 de euro pentru fiecare din cele patru victime ale accidentului, alaturi de daune materiale – in total circa 400.000 de lei si 30.000 de euro – iar sumele achitate de aceasta urmau sa fie recuperate, prin regres, de la vinovatii de producerea deceselor, deci si de la firma de transport.
Asiguratorul a fost obligat la plata in baza RCA, care acopera raspunderea civila – nu si penala – deoarece in acest caz daunele au fost pe civil.
Pana in prezent, asa cum arata avocatul George Iacob-Anca, exista circa 100 de dosare inchise definitiv si irevocabil, din care unul singur in care a fost implicata o firma de transport rutier de marfa, si este important de stiut ca, in afara de raspunderea materiala pentru situatiile in care strici ceva sau lovesti pe cineva, pe care o acopera in mare parte RCA-ul incheiat pentru masina care a produs acel accident, mai exista si aceasta raspundere penala pentru firma la care lucreaza soferul respectiv. „Si e corect si moral sa fie asa, sa se imparta raspunderea (prin dubla raspundere), deoarece soferul trebuie sa respecte anumite reguli, inclusiv de moralitate, de circulatie si de buna desfasurare a activitatii, si daca la verificarea vizuala a starii tehnice a masinii, inainte de cursa, observa ca sunt probleme, sau daca …