Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Premiile de azi, realitatea de maine

Cu ocazia Bauma au fost acordate si in acest an Premiile pentru Inovatie. La categoria Masini, castigatorul a fost Kramer-Werke GmbH, care a prezentat vehiculul 5055e, un incarcator pe roti complet electric, cu toate rotile viratoare, destinat lucrarilor in cladiri sau tunele, deoarece, neavand emisii, nu mai e nevoie de sisteme costisitoare de ventilatie. Tractiunea si accesoriile hidraulice sunt actionate de un motor electric care livreaza doar puterea necesara la un moment dat. Deoarece emisiile sonore sunt atat de reduse, este potrivit si pentru folosire in zone in care nivelul de zgomot trebuie sa fie mic. Costurile de intretinere sunt sub cele ale masinilor similare conventionale, deoarece motoarele electrice aproape nu au uzura.
 

Premiul la categoria componente i-a revenit companiei IMKO GmbH pentru dispozitivul Sono-WZ, un analizor de mana care masoara rapid, usor si cu acuratete umezeala din betonul proaspat.
La categoria Procese/lucrari de constructie castigator a fost Leonhard Weiss GmbH & Co. KG, cu un proiect pilot in care suprafata deteriorata de drum de pe un pod de otel a fost reabilitata la costuri relativ scazute. Intai a fost reparata partea de otel care formeaza suprafata de rulare, apoi s-au aplicat Epoxy si material cu ochiuri pentru ranforsare si beton de inalta rezistenta dezvoltat special de Contec. Iar rezultatul a fost o suprafata de rulare complet noua, cu rezistenta mult imbunatatita, in care circa 6 cm de strat de beton a fost prins puternic de partea de otel. Datorita acestui procedeu, podurile deteriorate din otel pot fi reparate la costuri mici si in scurt timp, iar capacitatea lor poate fi marita.
Distinctia la categoria Cercetare i-a revenit Departamentului Tehnologiei Masinilor de Constructii din cadrul Universitatii Tehnice din Dresda pentru tehnologia imprimarii 3D pentru beton. Inginerii acestei institutii nu au vrut doar sa aduca imprimante 3D direct pe santier, ci si sa foloseasca masinile disponibile ca baza pentru noua lor tehnologie. Echipa lucreaza sa dezvolte la scara larga o tehnologie cu roboti si un capat care va aplica betonul in straturi si astfel va construi cladiri intregi. Ideea ar putea revolutiona nu doar procesul de constructie a cladirilor, ci si forma acestora.
La categoria design au fost doi castigatori, Mecalac (pentru a doua sa generatie de excavatoare mobile, care inspira nu doar putere si stabilitate, ci si dinamism, si care a impresionat juriul si prin modul in care au fost integrate puntea de sus si sasiul) si Universitatea Tehnica din Dresda (pentru cabina Genius Cab, care da un sentiment de sigurata si putere).

Articole similare