Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Managementul energetic inseamna optimizare

Desi lucrurile incep usor sa se schimbe, unitatile de productie, lanturile de magazine sau companiile de logistica din Romania inca nu acorda destula atentie proiectelor privind eficienta energetica. Ca urmare, Vlad Bodea, director de dezvoltare ADREM, a adus in prim plan in cadrul Congresului EUROLOG beneficiile pe care le poate obtine o companie prin implementarea unui sistem de management energetic inteligent, customizat pentru activitatile clientilor.
 

Pentru a fi cat mai convingator, acesta a prezentat solutiile alese, dar si provocarile cu care s-a confruntat in adoptarea unor proiecte de eficientizare a consumurilor energetice, evidentiind rezultatele clare de optimizare a costurilor obtinute in cazul Avicola, Tesco Ungaria si a producatorului Bekaert de corduri metalice.

Managementul energetic inseamna cunoasterea si intelegerea modului in care este utilizata energia, indiferent ca vorbim de persoane fizice, de o fabrica, lant de magazine, spatii de depozitare sau companii de logistica. „Partea de cunoastere din acest flux este foarte importanta, pornind de la evidentierea consumurilor energetice, la gestionarea acestora. Desi contorizarea consumurilor este un prim pas, pivotul care permite optimizarea si reducerea de costuri este constituit de modul in care intelegem aceste consumuri energetice, insa in stransa legatura cu procesele si operatiunile pe care le desfasuram“, a explicat Vlad Bodea.

Consumul trebuie privit in contextul tuturor sistemelor
Principalele beneficii ale unui sistem de management eficient sunt reducerile semnificative de costuri. „Am fost implicati in proiecte in care reducerile de costuri cu energia, dar si din alte zone conexe care au aparut in perioada implementarii, au fost mult peste asteptarile clientilor. In plus, cheltuielile cu aceste implementari s-au amortizat in cateva luni“, a punctat Vlad Bodea.
Acesta a mentionat ca prin optimizare de proces si prin integrarea unui sistem de management energetic se poate realiza o prioritizare si se poate adopta o politica potrivita de investitii in echipamente eficiente energetic. „Asociate conceptului de eficienta energetica mai putem aminti si directii precum responsabilitate sociala, certificare potrivit unor standarde, trenduri, reglementari, audituri energetice, prognoza consumului energetic, dar si intelegerea ponderii energiei in costurile privind produsele si serviciile pe care le oferim.“
Insa ne putem referi la un management energetic inteligent doar in contextul unui sistem informatic care culege informatii din procesele si operatiunile derulate. „Discutam aici de integrare cu sisteme economice (ERP), cu sisteme de proces sau sisteme operationale, de automatizari. De asemenea, discutam despre analize istorice vs. prognoze, de indicatori de performanta energetica ce ne ajuta sa ne raportam consumul la concurenta sau sa intelegem de ce anumite componente din procese consuma diferit. De exemplu, am intalnit situatii in care doua linii de productie identice, …

Articole similare

Ad