Dupa primele noua luni ale anului rezultatele Eurowag in Romania se ridica la nivelul obiectivelor ambitioase ale companiei, asa cum declara Catalin Profir, Cluster Director Balkans, si sunt pe cale sa atinga tinta de crestere cu peste 40% fata de 2015. Si la nivel de grup se va ajunge la valorile estimate, de crestere cu 25% EBT, dar Romania, fiind o subsidiara infiintata relativ recent – acum cinci ani – „a avut o crestere agresiva si impreuna cu Bulgaria a avut performante remarcabile pana in prezent“. Si dezvoltarea nu se opreste aici, compania intentionand sa extinda in continuare gama de servicii si acoperirea teritoriala.
Catalin Profir arata ca pe piata furnizorilor de carduri de carburant exista trei tipuri principale de actori: companii petroliere care se ocupa cu toate tipurile de operatiuni in domeniu, de la extractie, rafinare, afaceri en-gros si pana la oferirea de carduri de carburant, companii dedicate doar afacerii cu carduri, dar detinute de companii petroliere, si companii care nu sunt afiliate niciunei companii petroliere, dar care sunt dedicate 100% afacerii cu carduri de carburant. Iar EW face parte din a treia categorie. „Toate au puncte forte si puncte slabe, iar succesul EW este bazat pe solutii inovative dedicate in totalitate acestei afaceri, previzionand viitorul industriei. Numarul furnizorilor de carduri in Romania a crescut si va continua sa creasca, dar afacerea se va schimba semnificativ in urmatorii 5-10 ani. Cheia succesului este de a trece peste «plasticul» care iti ofera o solutie «non cash» pentru alimentarea cu carburant, si a se concentra asupra solutiilor pe care aceasta afacere le-ar putea oferi pentru nevoile viitoare ale industriei transporturilor.“
Iar una dintre modalitatile de adaptare la cerintele noi ale pietei este extinderea gamei de servicii. Astfel, EW este pe punctul de a lucra ca reprezentant in Franta al companiilor de transport din Romania, conform noii Legi Macron.
Un sfert din cifra de afaceri provine din recuperarea de taxe
In prezent circa 25% din veniturile totale ale companiei provin din recuperarea TVA si a altor taxe, dar se estimeaza ca acest procent sa creasca in urma reorganizarii si optimizarii companiei Reamon Tax, achizitionata de EW in urma cu doi ani, care se ocupa cu returnarea de taxe.
In prezent, firmele de transport stabilite in UE au oportunitatea de a recupera partial acciza din Romania, Ungaria, Slovenia, Italia, Franta, Belgia si Spania. In acest domeniu singurele schimbari anuntate de autoritatile competente in viitorul apropiat sunt legate de tarifele care fac obiectul restituirii. In plus, in ultimele 12 luni a avut loc o imbunatatire importanta a rapiditatii procesului de rambursare: daca inainte Autoritatile Vamale din Belgia aveau intarzieri de rambursare de 12 pana la 16 luni, acum este vorba de maximum cinci luni, asa cum arata Catalin Profir.
Eurowag ofera companiilor de transport ce nu sunt stabilite in Romania posibilitatea de a recupera acciza pe carburant de la noi. La inceput, in 2014, procedurile erau relativ complicate si cu toate acestea autoritatile locale competente nu aplicau in analizarea solicitarilor reglementarile legale intr-un mod unitar, dar in 2015 si inceputul lui 2016, cand autoritatile competente au unificat intr-un fel implementarea legii, au avut loc imbunatatiri semnificative si numarul solicitarilor a crescut considerabil.
Numeroase noutati, avand in prim plan siguranta
In opinia lui Catalin Profir, „carburantul este cel mai mare cost pentru o companie de transport si impune o atentie ridicata, dar toate costurile sunt importante pentru succesul unei afaceri, iar solutiile «on-the-road» trebuie sa includa alte cheltuieli potentiale ce nu sunt acoperite de cardul de carburant.“ De aceea acum trei ani a fost lansat Eurowag MasterCard, ca o solutie pentru acoperirea tuturor platilor, ocazionale sau programate, pentru soferi. Iar solutiile sunt adaptate fiecarui client, avand caracteristici precum personalizarea cardului bancar cu numarul de inmatriculare.
Printre noutatile din activitatea companiei se numara pasii facuti in ceea ce priveste sistemul de siguranta al cardurilor, respectiv „solutia inovativa unica de preventie a potentialelor fraude. Si, deoarece domeniul solutiilor de securitate este unul dinamic datorita vitezei dezvoltarii tehnologiei, este necesar sa ne concentram in continuare pe aceasta tema explorand beneficiile noilor tehnologii.“
Compania continua sa se concentreze asupra pietei din Romania, unde isi propune dezvoltarea continua a portofoliului si a echipei. In prezent cel mai important proiect este o statie proprie de alimentare in Arad (Autostrada A1), planificata pentru sfarsitul anului sau inceputul lui 2017. Din punct de vedere geografic, EW va continua sa acopere toate tarile din Europa si sa se extinda si in tari din afara Europei, are in curs de dezvoltare si noi servicii si a planificat sa investeasca si intr-o statie pilot de alimentare cu CNG a camioanelor.