Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Pe platforma Transporeon, volumele de transport au scazut in trimestrul al treilea cu 1,2%

Potrivit datelor inregistrate pe platforma Transporeon si analizate de Capgemini Consulting, volumul schimburilor comerciale este un factor puternic de influenta asupra cererilor de transport si implicit a preturilor. Astfel, in trimestrul al treilea din 2016 se astepta ca volumul schimburilor comerciale din Europa sa scada cu 1,2%, pana la 2.026 de miliarde de euro, comparativ cu trimestrul al doilea din 2016 (2.051 de miliarde de euro), dupa ce din primul pana in al doilea trimestru din 2016 crescuse cu 0,8%. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, volumul din trimestrul al treilea al lui 2016 ar putea sa scada cu 1,8%.
 

Dupa ce in trimestrul al doilea capacitatea de transport a crescut puternic, comparativ cu anul precedent, in trimestrul al treilea din 2016 aceasta a fost chiar mai mare decat in perioada similara a lui 2015. Pana acum, in 2016, in opt din noua luni capacitatea a fost mai mare decat cea din 2015. Cu toate acestea diferenta s-a micsorat, capacitatea reducandu-se cu 24,5% din august in septembrie.
In acelasi timp, trendul de scadere a pretului de transport, inceput in prima jumatate a lui 2016, a continuat si in trimestrul al treilea, comparativ cu perioadele similare ale anului anterior, in medie scaderea fiind in 2016 de 5,7%, comparativ cu 2015. In cel de-al treilea trimestru diferenta a fost de 5,9% fata de trimestrul al treilea din 2015, septembrie fiind prima luna, dupa mai 2016, in care pretul a crescut din nou.
In ceea ce priveste dinamica de transport, in cel de-al treilea trimestru al anului diferenta dintre pretul maxim si cel minim oferit pe piata a crescut pana la 19%, fiind cel mai mare nivel observat in trimestrul al treilea, din 2009 incoace.
Pretul combustibilului, care influenteaza si tarifele de transport, a inceput sa se redreseze inca din trimestrul al doilea. Mai mult, in trimestrul al treilea a continuat sa creasca, insa mai putin rapid, cu 2%. Comparativ cu acelasi trimestru al anului trecut, se observa ca pretul combustibilului in trimestrul al treilea din 2016 este cu 4,3% mai mic.
Conditiile generale economice se aplica majoritatii industriilor, insa tendintele pot fi mai puternice sau mai slabe in functie de industrie. Ca si in anii trecuti, indicele de pret este mai scazut in trimestrul al treilea pentru toate industriile, comparativ cu trimestrul al doilea din 2016. Cea mai mare scadere se regaseste in industria lemnului, respectiv cu 33%, comparativ cu trimestrul anterior al lui 2016, insa nici pretul pentru papetarie/tiparire nu este prea departe, cu o scadere de 2,9%. Reducerea pretului materialelor de constructii nu este semnificativa, cu 0,6% mai putin decat in trimestrul al doilea 2016. Comparativ cu acelasi semestru al anului trecut toti indicii au valori semnificativ mai reduse, respectiv cu 4,5% la materialele de constructii, cu 11,2% la cherestea si 6,3% pentru papetarie/tiparire.

Articole similare