Infiintat in 2007, Industrial Park Brasov (IPB) este unul dintre primele parcuri industriale din zona si printre primele parcuri private din Romania. De atunci au mai aparut si altele in centrul tarii, dar inca e loc de crestere. Dezvoltat de grupul de firme ICCO, IPB se recomanda prin faptul ca este functional de noua ani, detine toate utilitatile necesare, iar halele sunt exclusiv „built to suit”, proiectate impreuna cu clientii, construite si supervizate de firme din acelasi grup, ceea ce garanteaza respectarea calitatii, a termenului de livrare si a pretului convenit initial. In prezent, cei opt clienti care activeaza aici au circa 4.000 de angajati, astfel incat in 2016 IPB se situa pe locul al patrulea intre cele 72 de parcuri industriale din Romania din punct de vedere al numarului de locuri de munca.
Text: Petronela BADESCU
Lucrarile de organizare de santier au inceput in decembrie 2007, iar in noiembrie 2008 a fost finalizata prima hala, pentru tipografia germana EDS. Treptat, si alte companii multinationale, lideri la nivel mondial in domeniul lor de activitate, au ales IPB, astfel incat cifra de afaceri a firmelor care isi desfasoara activitatea aici se ridica la peste 410 milioane de euro la finele lui 2015.
Spatiu rezervat gratuit pentru posibile extinderi
IPB ocupa in prezent o suprafata de 39 ha, din care 103.000 m2 construiti, cu posibilitate de extindere, deoarece in jur exista terenuri libere, unele rezervate deja de IPB pentru dezvoltari ulterioare.
Clientii care isi desfasoara activitatea aici sunt Benchmark (companie americana producatoare de componente electronice), Continental Powertrain (care produce pompe de injectie), EDS (tipografie lider pe piata romaneasca de tipar comercial), Harsha Engineers (turnatorie de alama), ICCO Systems (una din firmele grupului ICCO), NBHX Rolem (producator german de ornamente auto), Preh (companie germana care produce componente auto) si VP Industries (de origine daneza, care prelucreaza piese din metal).
Cel mai recent proiect, dezvoltat in numai sase luni si finalizat in ianuarie 2017, este o hala de 16.000 m2 pentru producatorul german de componente auto Rolem. In plus, se poarta discutii cu alti doi potentiali clienti germani si „tocmai am semnat un nou contract cu PMG Sinter (companie germana specializata in productia de otel sinterizat), pentru o hala de 5.500 m2“, declara Mirela Radulescu, director de vanzari si marketing in cadrul IPB. Noua hala va fi livrata in prima parte a anului viitor, urmand ca productia sa inceapa imediat.
Un singur client are in proprietate terenul si hala de 25.000 m2, aceasta fiind strategia sa in Romania. In rest, ceilalti au inchiriat halele, durata minima a contractului fiind de 10 ani. „Unele contracte au ajuns deja la maturitate, iar clientii au ales sa le prelungeasca. Acesta este un semn ca ne-am respectat toate promisiunile si ei sunt foarte multumiti”, mai adauga Mirela Radulescu.
„Ceea ce ne caracterizeaza in relatia cu clientii nostri este flexibilitatea si deschiderea pe care le avem fata de nevoile lor. Spre exemplu, ori de cate ori a fost nevoie, am rezervat gratuit spatiu pentru o eventuala extindere. Acest lucru a facut posibila cresterea spectaculoasa a companiei Preh de la 4.500 m2 inchiriati in 2009 la 24.000 m2 in 2017.“
Doar constructii „built to suit”
In IPB nu se construieste niciodata speculativ. „Mai intai gasim clientul, apoi definim proiectul in functie de specificul activitatii lui, iar inginerii nostri se intalnesc cu reprezentantii sai tehnici si stabilesc toate detaliile, toate instalatiile de care e nevoie s.a. Apoi se intocmeste proiectul, se obtin avizele si firme din grupul ICCO se ocupa de constructie, cu materiale si costuri agreate de la inceput.“
Pe acelasi model, s-a demarat un proiect similar in zona industriala Resita, unde exista un client care era deja prezent in zona, insa avea nevoie de o relocare si o extindere.