Cu un face-lift la exterior care il face mai futurist datorita liniei pe LED de deasupra farurilor, noul Mercedes-Benz Actros surprinde prin faptul ca oglinzile lipsesc, fiind inlocuite de camere video. Pe langa ecranele pe care se proiecteaza imaginile luate de camere si care au un unghi mai larg decat aveau oglinzile clasice, interiorul il duce pe noul Actros mai aproape de camionul viitorului, gratie displayului electronic care inlocuieste instrumentarul de bord clasic, sistemului multimedia care ii ofera soferului acces la o multitudine de functii, si mai ales datorita functiei Active Drive Assist, care, pe baza unor sisteme deja folosite de generatia anterioara, accelereaza, franeaza si vireaza de unul singur, netezind trecerea la camioanele autonome. ABA de generatia a 5-a duce nivelul de siguranta la un alt nivel, in timp ce imbunatatirea hartilor digitizate si acuratetea mai buna fac sistemul de control predictiv al vitezei de croaziera (PPC), oferit standard pe noul Actros, mai performant mai ales pe drumurile regionale, ceea ce face sa creasca economia de combustibil cu pana la 5%. Includerea in standard a unei axe spate cu un raport mai scurt (2,412 fata de 2,533) si aerodinamica imbunatatita reduc, de asemenea, consumul de combustibil.
La numai patru ani de la prezentarea Future Truck 2025, Daimler aduce Active Drive Assist (ADA), primul sistem semi-autonom din productia de serie. „Designul exterior al noului Actros reprezinta o combinatie intre aspectul futurist si cerintele legale ce urmeaza sa fie adoptate la nivel european“, a declarat Stefan Buchner, membru in Consiliul de Administratie al Daimler Trucks si seful Mercedes-Benz Trucks.
Spre deosebire de alte sisteme care functioneaza doar intr-un anumit interval de viteza, ADA ii ofera soferului posibilitatea conducerii semi-autonome la orice viteza, functionand pe baza Proximity Control Assist cu functie stop-and-go (care contribuie la franarea autovehiculului daca acesta se apropie prea mult de autovehiculul din fata si accelereaza pana cand limita de viteza stabilita este atinsa) si Lane Keeping Assist, pe baza caruia, in cazul in care autovehiculul paraseste banda de rulare in mod neintentionat, Active Drive Assist emite avertizari vizuale si audio si apoi intervine si vireaza inapoi spre banda initiala. Se poate creste sau micsora distanta fata de vehiculul care se deplaseaza in fata sa, iar din punct de vedere al pozitionarii vehiculului pe drum, acesta poate fi setat sa se deplaseze la distante egale intre cele doua linii de demarcatie a benzii de mers, mai aproape de banda din stanga sau mai aproape de cea din dreapta, in functie de drum si de preferinte.
Active Drive Assist se bazeaza pe noul sistem de viraj Servotwin, cu asistenta electro-hidraulica. Atunci cand autovehiculul nu are activata functia de conducere semi-autonoma, Servotwin suplimenteaza cuplul de directie al soferului, cu un cuplu de directie aditional, sporind astfel confortul. Mai mult, acest aspect poate fi de ajutor si in cazul unor manevre efectuate intr-un spatiu restrans.
Consum redus cu pana la 5%
Comparativ cu modelele anterioare, consumul a fost redus cu pana la 3% atunci cand Actros ruleaza pe autostrada si cu pana la 5% atunci cand se afla pe celelalte categorii de drum. Si asta datorita noii generatii a sistemului Predictive Powertrain Control, a carui acuratete a fost sporita pe drumurile secundare, mai bine acoperite de noua generatie de harti digitizate. In plus, Proximity Control Assist furnizeaza informatii despre autovehiculele din fata, astfel incat sistemul inteligent de cruise control sa poata schimba optim treptele de viteza, pentru a folosi inertia autovehiculului cat mai eficient.
Pentru prima oara, PPC este disponibil, optional, cu un mod de conducere Economy+, prin intermediul transmisiei automate PowerShift3, create pentru un stil de condus mai eficient. Programele de condus Standard, Eco si Power sunt incluse in dotarile standard.
Nu in ultimul rand, multumita noilor deflectoare laterale si tehnologiei MirrorCam, coeficientul aerodinamic a fost si el imbunatatit, contribuind astfel la reducerea suplimentara a consumului de carburant cu 1-1,5%. Iar introducerea in echiparea standard a unui raport de transmisie catre axa spate de 2.412, mai mic decat cel de pana acum, de 2.533, se reflecta si ea in reducerea consumului, mai ales cand se merge pe drum drept, fara serpuiri si succesiuni de vale-deal. Gratie greutatii optimizate a transmisiei G211, noile rapoarte sunt disponibile acum pentru modelele echipate cu a doua generatie de propulsoare OM 471 cu sase cilindri in linie si anvelope 315/70 R 22.5.
Primul camion de serie cu camere in loc de oglinzi
Noul Actros este primul model Mercedes-Benz oferit standard cu tehnologia MirrorCam, oglinzile principale si cele cu unghi larg fiind inlocuite cu doua camere video montate in exteriorul cabinei, care redau imaginile pe doua ecrane de 15 inch cu o rezolutie de 720 x 1920 pixeli, amplasate pe stalpii A din interiorul cabinei.
Avantajul este ca soferul are acum o buna vizibilitate in diagonala, largindu-si campul vizual. In plus, lentilele cu tratament antireflex asigura o protectie optima impotriva murdariei pe raza campului vizual. Pe de alta parte, geamurile laterale se pot murdari mai usor acum decat inainte, cand erau protejate de carcasele oglinzilor.
MirrorCam are multiple functii care il ajuta pe sofer: in timpul condusului, divizarea clasica si familiara a campului vizual este afisata pe ecrane, la fel ca in cazul oglinzilor conventionale. La viraje, imaginea carosabilului vazut din curba este pivotata pe ecran, oferind astfel o vedere optima a intregului camion, chiar mai buna decat cea oferita de oglinzi. In plus, liniile de distanta contribuie la o evaluare mai precisa a traficului din spatele camionului, utila pentru diferite manevre de depasire sau virare. Exista, de asemenea, o linie suplimentara, care poate fi setata individual, pentru a arata, de exemplu, capatul semiremorcii camionului, facand astfel si mai usoara manevrarea cu precizie a vehiculului. La caderea intunericului, sistemul trece in modul de vizibilitate pe timp de noapte. In plus, MirrorCam ofera o vedere speciala pentru manevra de mers inapoi. Partea superioara a ecranului arata zona din apropierea vehiculului, in timp ce partea inferioara a acestuia arata zona indepartata, cu un anumit grad de suprapunere intre cele doua. Daca este instalat sistemul Sideguard Assist, MirrorCam afiseaza avertismente in situatii de risc.
Adaptarea la utilizarea ecranelor se face destul de rapid, luminozitatea camerelor reglandu-se manual. Rezolutia nu e inca cea mai buna, insa probabil ca, pana va deveni o obisnuinta pentru soselele din Europa, producatorul de camere va putea oferi deja o noua generatie de camere mult mai performante.
Tehnologia MirrorCam este oferita standard pentru noul Actros, insa camioanele vor fi prevazute in continuare cu sistemele de prindere a oglinzilor conventionale, astfel incat transportatorii si soferii mai traditionali sa isi monteze singuri un set de oglinzi. Aspectul devine un plus si cand vine vorba de revanzarea vehiculului. De asemenea, cei care nu vor MirrorCam pot cere din start oglinzi si vor primi ca discount cateva sute de euro diferenta pana la pretul MirrorCam.
La fel ca in cazul reglarii oglinzilor conventionale, campul vizual poate fi modificat prin intermediul sistemului de pe usa. Tot prin atingerea unui buton poate fi activat sistemul termostat al camerelor de vedere. MirrorCam este benefic si atunci cand soferul se odihneste sau doarme: in cazul in care soferul aude vreun zgomot neobisnuit, poate porni sistemul prin apasarea unui comutator (amplasat pe usa si unul langa pat) si verifica, pe ecrane, zona din jurul camionului si, in cazul unei tentative de furt a incarcaturii sau a combustibilului ori de vandalizare a vehiculului, soferul poate da rapid alarma.
ABA 5 opreste camionul complet in fata unui pieton in miscare
O alta inovatie este si cea de-a cincea generatie a sistemului Active Brake Assist (ABA), menit sa previna accidentele cu vehiculele din fata sau coliziunile cu pietoni, biciclisti etc. ABA 5 functioneaza cu ajutorul unui sistem de radar si camere, fiind singurul sistem de asistenta pentru siguranta disponibil pe piata, care poate raspunde prin franare maxima pana la oprire, la viteze de pana la 50 km/h. Daca ABA 5 detecteaza pericolul unei coliziuni cu un vehicul aflat in fata, cu un obstacol stationar sau cu un pieton care traverseaza prin fata, care vine spre autovehicul sau pe aceeasi banda, conducatorul auto este atentionat printr-un sistem de avertizare in trei etape. Daca soferul nu actioneaza independent, se activeaza mai intai un avertisment vizual si sonor. Dupa acesta, se initiaza o franare de aproximativ 3 m/s, ceea ce reprezinta aproximativ 50% din puterea maxima de franare. In cazul in care soferul inca nu reactioneaza, sistemul declanseaza puterea maxima de franare – pana la oprire, daca este necesar – si activeaza luminile de avertizare pentru participantii la trafic. Cand vehicului se opreste, se activeaza automat noua frana de parcare electrica.
Desi toate sistemele de asistenta pentru autovehiculele Mercedes-Benz functioneaza tot timpul la capacitate maxima, soferului ii revine responsabilitatea cu privire la monitorizarea conditiilor de trafic si drum. Astfel, daca sistemul detecteaza un obstacol, dar soferul nu franeaza, ci, dimpotriva, accelereaza, atunci sistemul isi intrerupe actiunea considerandu-se ca soferul a vazut altceva si, cum el are raspunderea finala, sistemul poate fi anulat.
De la introducerea pe piata a ABA 1, in 2006, Mercedes-Benz Trucks a vandut aproape 230.000 de camioane dotate cu sistemul de franare de urgenta.
O alta noutate este ca sistemul de asistenta pentru obstacolele laterale (Sideguard Assist) poate detecta acum atat persoanele si obiectele stationare (semafoarele, semnele de circulatie sau stalpii de iluminat), cat si pe cele in miscare, activand senzori de avertizare si oferind astfel mai mult timp pentru franarea la timp. Monitorizarea virajelor este activa la o viteza de pana la 36 km/h si, prin urmare, este deosebit de utila in orase. Totodata, sistemul asista soferul in evitarea eventualelor coliziuni la schimbarea benzii, la viteze de pana la 90 km/h.
Noul Actros e echipat si cu Traffic Sign Assist, special conceput pentru camioane, util mai ales pe portiunile de drum lungi, monotone, cu semne de circulatie diferite, precum si in zonele de drum in care se lucreaza si in zone nefamiliare soferului.
Noua frana de parcare electronica se activeaza automat la oprirea motorului, dar poate fi pornita si prin tragerea manetei din cabina soferului sau prin apasarea butonului „P” al franei de parcare. Sistemul e completat de functia HOLD, activata atunci cand autovehiculul este oprit prin apasarea mai ferma a pedalei de frana, de exemplu la lumina rosie a semaforului. Functia se dezactiveaza cand se accelereaza. Suplimentar, Actros dispune in continuare de Hill Holder, sistemul de asistenta la franare atunci cand camionul se afla in panta. Iar noul Trailer Stability Control Assist activeaza franele tractorului si ale remorcii, in situatii critice, stabilizand astfel ansamblul.
Digitalizarea si conectivitatea domina interiorul noului Actros
Daca elementele de noutate la exterior se rezuma la contururile luminoase si lipsa oglinzilor standard, in cabina noul Actros surprinde prin noul panou de bord cu un sistem multimedia innoit. Instrumentarul de bord clasic a fost inlocuit cu un ecran interactiv, care poate oferi, in plus, date despre activarea functiilor de asistenta. Smartphone urile pot fi conectate la vehicul prin intermediul Android Auto sau Apple CarPlay, in timp ce aplicatia Truck Data Centre conecteaza in permanenta vehiculul la cloud-ul Mercedes, formand astfel baza pentru toate solutiile de conectivitate.
Doua ecrane color sunt centrul acestei interfete complet noi, dezvoltate pentru interactiunea dintre sofer si vehicul, fiecare avand o diagonala de 10 inch, si care sunt echipare standard pentru noile modele Actros. Panoul de comanda conventional (cu butoane) a fost inlocuit de un al doilea monitor cu functie tactila, ce faciliteaza controlul principalelor functii: lumina, incalzirea, aerul conditionat sau telefonul. Pe langa acestea, soferul poate accesa oricand starea vehiculului, cum ar fi presiunea in pneuri sau sarcina pe axa. Cele doua ecrane pot fi controlate prin noul volan multifunctional, soferul beneficiind de un spatiu de lucru pe deplin conectat, cu posibilitatea monitorizarii camioanelor in timp real, fara intrerupere.
Optional se poate comanda Multimedia Cockpit interactiv, cu ecran de 12 inch si functii extinse. Soferul are posibilitatea de a alege intre doua modele de ecran: Clasic si Avansat. Stilul de afisaj „Clasic” este similar cu afisajul variantei standard a Multimedia Cockpit si poate fi selectat manual de catre sofer. Varianta „Avansat” permite prezentarea individuala si variabila a continutului pe trei sectiuni: vitezometrul cu informatii din timpul conducerii este afisat central, ca un cadran rotund mare, in partea stanga sunt afisate informatiile referitoare la presiunea de franare, temperaturile de functionare, nivelurile de combustibil etc., in timp ce in partea dreapta apar datele legate de sofer, cum ar fi timpul de conducere si odihna, agenda telefonica si setarile audio. In plus, atunci cand sunt activate Drive Assist sau Proximity Control Assist, afisajul se modifica intr-o grafica de asistenta a soferului adaptata pentru conducerea automata, ceea ce il ajuta pe sofer sa monitorizeze in mod optim conditiile de trafic.
Numeroase caracteristici ale noului Actros (printre care si PPC) sunt disponibile si pentru noul Arocs. Comenzile pentru noul Actros au inceput la IAA Hanovra, insa primele unitati vor fi livrate in primavara anului viitor.
Actualul model Actros va ramane in productie alaturi de noua generatie, pentru care dezvoltarile vor continua, cu focus pe eficienta. Noul Actros reprezinta viitorul si urmeaza sa primeasca functii noi.