Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Mai aproape de cele 500 de DAF-uri din Oltenia

Luna aceasta, EVW Holding inaugureaza oficial service-ul din Craiova, operational de la inceputul anului intr-o locatie inchiriata. Noul centru acopera trei judete, cu un parc de circa 500 de camioane DAF, dar poate deservi, prin ITS, si vehicule inmatriculate in alte state si aflate in tranzit spre/dinspre Bulgaria. La numai doua luni de la infiintare, atelierul lucreaza deja la capacitate, dar, pentru ca acesta nu este singurul indicator de eficienta, ci trebuie atins si potentialul DAF in zona, in cateva luni se va trece la al doilea schimb, iar dupa trei ani, conform strategiei aplicate de EVW Holding in toate celelalte orase unde este prezent, se va construi si la Craiova un centru propriu.


Service-ul si magazia de piese si anvelope ocupa 875 m2, birourile, 190 m2, iar parcarea, 1.700 m2. Atelierul are trei linii de lucru – deci o capacitate de sase autotractoare sau trei ansambluri simultan – si una pentru anvelope, dar se doreste si pregatirea unei statii ITP, pentru care insa e nevoie de modificarea cladirii si de aparatura speciala. Investitia in amenajarea liniilor de service si a birourilor depaseste 80.000 de euro.
Investitia in echipamente (atelier mobil, tester Davie pentru camioane DAF si Texa pentru alte marci, strung, truse si scule de mana, echipamente pentru interventii la roti) se ridica la peste 100.000 de euro, iar cea totala, incluzand pregatirea personalului si stocurile de anvelope si piese de schimb, la peste 150.000 de euro. La aceasta se va adauga in 2011 achizitia unui dispozitiv pentru incarcarea cu freon a aparatelor de aer conditionat si montarea unei statii AdBlue, pe modelul celorlalte centre EVW.
Si la Craiova se pot repara camioane apartinand altor producatori, semiremorci si autobuze/autocare, mai ales VDL si Temsa. Pentru ITP sau reparatii de accidente insa, centrul cel mai apropiat ramane cel din Bucuresti, iar pentru spalatorie si vopsitorie, din cauza lipsei de spatiu, service-ul colaboreaza cu o alta firma.

In jumatate de an se va trece la al doilea schimb
In atelierul din Craiova lucreaza patru mecanici si un electrician, toti cu calificare si experienta in domeniu, si care nu au fost usor de gasit, asa cum declara Marian Tanasie, directorul de service al reprezentantei.
Deocamdata se lucreaza intr-un schimb, dar la capacitate – se vine doar cu programare, iar asteptarea dureaza maximum doua zile – ceea ce in cel mult sase luni va impune angajarea a inca patru mecanici si un electrician, pentru a se trece la al doilea schimb si, la nevoie, la munca in week-end, asa cum se intampla la Brasov si Constanta. Asta pentru ca „desi lucram la capacitate maxima, nu am atins potentialul DAF in zona. Obiectivul la nivel de companie este ca, in fiecare service, sa atragem 60-65% din totalul vehiculelor DAF din zona“, explica Adrian Gorcea, director de marketing si vanzari EVW Holding.

Sub tutela centrului din Capitala
Pana la deschiderea service-ul din Craiova, transportatorii din zona mergeau mai ales la Bucuresti. De altfel, reprezentanta din Capitala a EVW a sprijinit deschiderea punctului de lucru din Oltenia – mai ales ca doua dintre judete, Olt si Dolj, ii fusesera alocate in trecut – atat in prospectarea pietei, cat si in dezvoltarea service-ului si angajarea si pregatirea personalului. Tehnicienii de la Craiova au participat la traininguri la Bucuresti, iar un reprezentant al Universitatii EVW sta doua zile pe saptamana in noul atelier pentru a asigura mecanicilor si electricienilor sprijin tehnic.
Asa cum declara Mihai Bulintis, director executiv EVW Holding Reprezentanta Craiova, DAF a avut in 2009 in Oltenia o cota de piata de 41% la camioane de pana la 18 t. La final de 2010, asa cum reiese din informatiile furnizate de ARR, existau 31 de vehicule DAF licentiate in Dolj, 69 in Olt si 107 in Gorj, insa la acestea se adauga masinile unor firme care au punct de lucru in zona, dar sunt inmatriculate la centru, cum ar fi Arabesque. In total se ajunge la un parc local de circa 500 de camioane DAF, insa prin Craiova se trece spre/dinspre Bulgaria, deci in service vin si transportatori straini, prin intermediul International Truck Service (ITS).

Camioanele altor producatori, clienti constanti
Statistica primelor doua luni de functionare indica faptul ca aproximativ 40% din camioanele care au venit in atelier apartin altor producatori decat DAF, „datorita lipsei de centre de reprezentanta din zona – care ne-a si grabit decizia de a investi aici – experientei directorului de service, «umbrelei» DAF si promotiilor care vizeaza Craiova“, explica Adrian Gorcea.
In competitia cu alte centre de reprezentanta, noul service se impune, asa cum declara directorul de marketing al companiei, prin cele mai mici preturi propuse in Romania de un producator de camioane: ora de manopera costa 99 de lei plus TVA si pentru electrica, si pentru mecanica, testarea costa 25 de euro sau este oferita gratuit clientilor care decid sa-si rezolve tot aici problemele depistate, iar diagnoza principalelor elemente – lumini, nivelul lichidelor – este gratuita pentru toate camioanele, indiferent de marca.
In ceea ce priveste service-urile independente, ele nu lipsesc din zona, dar clientii sunt sfatuiti sa apeleze la un atelier agreat de producator, deoarece, desi este ceva mai scump, garanteaza un nivel mai inalt de calitate, aspect important mai ales in cazul reparatiilor care vizeaza sistemele de siguranta – franare, directie, legatura cu solul.
Cele mai multe camioane care trec pragul atelierului din Craiova sunt Euro 3 si 5, pentru care revizia se face, in functie si de tipul de exploatare, de la circa 40.000 pana la 150.000 km. Printre clienti s-a numarat insa si un camion DAF din 1982, cu peste 2.000.000 km, care avea nevoie doar de o interventie simpla la sistemul de franare.

Ponderea vanzarii de camioane in profit incepe sa creasca
Service-ul contribuie cu 44% la profitul companiei, urmat de vanzarea de camioane, cu 28%, anvelope (15%) si piese (13%). Situatia se prezenta la fel si inainte de criza economica, dar in ultimul timp ponderea vanzarii de camioane a inceput sa creasca, mai ales datorita second-hand-urilor.
Reprezentanta EVW din Craiova avea pe stoc, la inceputul lunii trecute, o basculanta noua produsa in 2008. In ceea ce priveste stocul la nivel national, acesta nu include niciun vehicul produs in 2011.
„Tot ce avem in productie este vandut. Termenul de livrare este de 8-12 saptamani, dar exista si loturi cu specificatii adecvate pietei din Romania – autotractor cu motor de 460 CP, intarder, cutie de viteze manuala si doua rezervoare de carburant – pentru care am rezervat saptamanal un anumit numar de locuri in productie si care pot fi aduse in tara in 6-8 saptamani. Iar la configuratii speciale termenul de livrare creste, deoarece depinde si de producatorul suprastructurii“, precizeaza Adrian Gorcea.
Stocul de anvelope de la Craiova se ridica la 60.000 de euro, iar cel de piese de schimb, la 12.000 de euro, dar acesta din urma va ajunge la 120.000 de euro dupa ce vor fi modernizate rafturile si va fi reorganizata magazia. Pana atunci, la Craiova poate ajunge in 24 de ore orice reper care exista pe stoc la alta reprezentanta EVW din Romania, in 48 de ore o piesa din centrul Paccar din Budapesta si in 72 de ore de la Eindhoven. In plus, dar contra unei taxe suplimentare, orice componenta se poate aduce din Olanda in regim de urgenta in 24 de ore.

2009, anul fondurilor europene pentru agricultura
Importatorul DAF a facut primul pas la Craiova la final de 2008, cand s-a deschis biroul care avea ca obiect de activitate vanzarea de anvelope, piese de schimb si camioane. Este, de altfel, algoritmul de care s-a tinut cont in fiecare oras unde s-a deschis reprezentanta: intai se infiinteaza biroul, pentru a prospecta piata si a incheia parteneriate cu transportatorii din zona, apoi se inchiriaza un spatiu pentru atelier si, dupa circa trei ani, cand exista deja un portofoliu de clienti, se construieste service-ul propriu.
La final de 2008, criza economica isi facuse simtita prezenta in sectorul auto, astfel ca a fost vandut un singur camion nou, in leasing. „Si tot atunci am simtit ca va fi din ce in ce mai greu pentru transportatori sa obtina finantare, deoarece societatile de profil aveau deja parcurile pline de masini si utilaje“, isi aminteste Mihai Bulintis, care adauga ca „am identificat oportunitatea de a accesa fonduri europene si am exploatat aceasta nisa cat am putut de mult: am colaborat cu firme de consultanta de pe piata locala si am ajutat clientii sa implementeze si sa finalizeze proiecte“.
Pe baza fondurilor europene au fost vandute toate cele 14 camioane DAF noi din 2009, majoritatea pentru transport in agricultura, dar si o gunoiera.
Reamintim ca proiectele europene subventionate cu fonduri nerambursabile sunt de mai multe tipuri, in functie de domeniul de activitate si de suma accesata. Pentru cele de anvergura mai mica, finantarea nerambursabila reprezinta 70% din total, iar pentru cele de peste un milion de euro, 50%. In plus, au mai existat masuri care s-au luat foarte rapid, in cateva luni, cu fonduri de pana la 300.000 de euro, prin care s-au achizitionat inclusiv camioane pentru transport de materiale de constructii, salubritate si deszapezire. Firmele eligibile achizitioneaza vehiculele din fonduri proprii sau cu ajutorul unui finantator, de obicei o banca, iar dupa circa o luna isi recupereaza o parte din investitie. EVW Holding a oferit clientilor care au accesat astfel de fonduri pachetul complet autotractor+semiremorca, fiind preferate Schmitz si Schwarzmüller.
2010, desi a adus o crestere a numarului de camioane de peste 18 t vandute in Romania, a fost pentru biroul din Craiova mai dificil decat 2009, deoarece transportatorii au devenit mai precauti, iar cei care au cumparat totusi masini au luat second-hand, atat din tara, cat mai ales din strainatate, la preturi foarte avantajoase, cel putin in prima parte a anului. Biroul din Craiova nu a vandut insa nici in 2009 si nici in 2010 camioane rulate, deoarece firmele de leasing aveau pe stoc numeroase vehicule si ofereau pentru ele si finantare, deci devenisera competitori redutabili pentru importatori.

2011, de doua ori mai bun decat 2010
Asteptarile de la 2011 sunt insa pozitive, directorul executiv al biroului de la Craiova estimand dublarea vanzarilor fata de 2010, cand au fost 10-11 unitati. „Din ce am remarcat in primele doua luni ale anului, piata s-a schimbat putin, in sensul ca urmeaza innoiri de flote, deoarece activitatea in zona a stagnat in ultimii ani, iar masinile s-au invechit. Multi operatori s-au «dezmortit» si incep sa uite gustul amar al anilor precedenti si sa treaca la achizitii, chiar daca vor fi mai atenti la fiecare leu investit. Si chiar si firmele de leasing ne cauta sa facem parteneriate“, declara Mihai Bulintis.
Se mizeaza in continuare mai ales pe transportul in agricultura – pentru care din oferta DAF nu este solicitat doar CF, asa cum ne-am astepta, ci si varful de gama XF, in special in cazul firmelor care au accesat fonduri europene. Este vorba, desigur, de un camion cu garda la sol mai inalta, cu alt tip de anvelope si cu lant cinematic adaptat pentru mersul pe camp. Si de la constructii se asteapta rezultate bune, aici fiind preferat de departe CF. „Acum cativa ani, CF era modelul cel mai bine vandut din oferta DAF, dar dupa 2008 XF l-a depasit, deoarece transportul international si-a revenit mai repede. Aproape tot ce s-a pus in productie in 2010 a fost XF“, explica directorul executiv al filialei EVW Holding din Craiova.

Un an plin
In prezent, reteaua EVW include service-uri in Cluj-Napoca, Bucuresti, Arad, Bacau, Constanta, Brasov si Craiova, la care se adauga cele ale partenerului Eurospeed, din Suceava si Iasi. „Acoperim intreaga tara, dar nu asa cum ne-am dori – din punct de vedere al distantei medii fata de masa critica de clienti, care ar fi bine sa fie de 150 km. Insa compensam cu atelierele mobile“, explica Adrian Gorcea.
Planuri de dezvoltare exista, mai ales pentru vestul tarii, dar nu toate sunt avizate. Ce se stie insa sigur este ca in 2011 se va inaugura noul sediu central din Cluj-Napoca, se va incepe constructia service-ului propriu de la Brasov si se va deschide biroul din Pitesti, pentru comercia-lizarea de piese si anvelope – vanzarea de camioane se va face in continuare din Capitala – dat fiind faptul ca in Arges parcul de vehicule DAF se ridica la circa 1.000 de unitati. Iar in Constanta, unde EVW a achizitionat deja doua terenuri, va incepe constructia unui service propriu.
2011 va mai reprezenta, asa cum declara Adrian Gorcea, dezvoltarea si consacrarea brandului EVW Piese, prin introducerea in portofoliu a altor producatori de piese de camion si elemente de caroserie, pentru ca „nu vrem sa impunem componentele originale DAF pentru orice tip de interventie, ci sa oferim o alternativa calitativa corecta, in functie de brandul camionului si de bugetul clientului. Vrem sa avem minimum trei niveluri de pret, cu calitate adecvata: piese originale DAF, piese cu pret mediu, dar provenite tot din DAF, din brandul TRP, si – la acelasi nivel de pret, dar cu un portofoliu/diversitate superioara – piese de la producatorii independenti.“

Articole similare