Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Un pas inainte, doi inapoi

Forumul International de Transport ce reuneste anual reprezentanti ai ministerelor de profil din peste 50 de tari din cadrul OECD (Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare) si-a prezentat si anul acesta bilantul, constatand un puls al comertului mondial destul de slab, cu mici oscilatii. Astfel, privind evolutia fluxului global de transport de marfa de la inceputul crizei financiare din 2008 si pana azi, se constata ca incercarea de redresare se desfasoara cu pasi inceti si nesiguri, dat fiind faptul ca nivelul actual al volumului de marfuri ce vizeaza transportul rutier, maritim sau pe cale ferata, este mai miccu 5-10% fata de cel inregistrat inainte de inceperea crizei mondiale. La fel, volumele de marfuri transportate pe calea aerului au scazut alarmant, cu 15-25%. Cu toate acestea, se pare ca sectorul transportului aerian are cele mai mari sanse de revenire, atat in statele UE, cat si in SUA.
 

Criza globala a avut un impact major asupra comertului si implicit a transportului aerian si maritim, conform cifrelor puse la dispozitie de Forumul International de Transport. In prezent, redresarea comertului realizat pe calea aerului, precum si a celui maritim din SUA este inca sub semnul intrebarii, dat fiind faptul ca rata de evolutie a volumelor de marfuri a suferit un declin, ajungand chiar negativa in septembrie 2010.

Transportul aerian planeaza, iar cel maritim se scufunda
In ceea ce priveste volumul de marfuri transportate (masurat in tone), comertul aerian total din Uniunea Europeana (importuri plus exporturi) a inregistrat o scadere cu 25% in timpul crizei, in vreme ce in SUA prabusirea a fost de doar 18%. Cu toate acestea, datele din ultimele luni au evidentiat o usoara redresare a volumelor de marfuri transportate pe cai aeriene sau maritime, atat in cadrul UE, cat si in SUA. Oricum, conform estimarilor preliminare, redresarea importurilor si exporturilor de marfuri transportate pe cai maritime este inca slaba, iar volumele, masurate in tone, sunt in prezent cu 6% sub nivelul inregistrat inainte de criza in tarile UE, respectiv cu 7% in cazul SUA. Tendinta comertului exterior american, desfasurat pe mare, a fost de scadere in septembrie 2010, pentru prima data de la inceperea redresarii. De asemenea, dupa 16 luni consecutive de crestere de la inceputul crizei economice, cele mai recente statistici privind comertul exterior al SUA, ce implica transportul aerian, indica faptul ca aceasta crestere poate stagna din nou, mai ales ca in ultimele doua luni s-a inregistrat o scadere consecutiva a volumului de marfuri (in tone). Acestora li se adauga in mod particular importurile din China in SUA, care au scazut vizibil, atat cele desfasurate pe cai aeriene, cat si pe cai maritime. La fel, datele inregistrate in UE sunt chiar mai putin stralucitoare, inregistrandu-se o franare a cresterii, in special la cantitatile de marfuri transportate pe cale maritima.
„Indexul european al expedierii marfurilor”, publicat de Banca Danske, arata o scadere in decembrie, de la 64 la 56. Aceasta diminuare este datorata in special segmentului de transport maritim, dar si celui aerian, in vreme ce transportul rutier a rezistat destul de bine. In general, piata europeana de transport de marfa a ajuns la sfarsitul anului pe o panta negativa, ceea ce demonstreaza ca piata europeana este guvernata de incertitudine.

Transportul pe calea ferata scade mai abrupt decat cel rutier
Redresarea totala este inca departe si pentru transporturile rutiere sau pe calea ferata, aratand inca nesiguranta in multe state. In zona UE, volumul de marfuri transportate pe calea ferata, masurat in t/km, a scazut cu 25% in timpul crizei. Impactul crizei asupra transportului pe calea ferata din SUA si Rusia a fost similar ca magnitudine, valoarea tonei/km scazand cu 21%, respectiv cu 18%. Volumul transportat pe calea ferata in cel de-al doilea trimestru al lui 2010 in UE a fost cu 15% sub nivelul inregistrat inainte, in vreme ce in SUA si Rusia volumele sunt cu 8, respectiv 9% sub nivelul anterior crizei.
Redresarea transportului rutier este in mod evident mai inceata fata de alte moduri, scaderea volumelor in tarile membre UE fiind de circa 16%. In al doilea trimestru din 2010 volumul a scazut cu inca 15% fata de valoarea maxima inregistrata inainte de inceperea crizei, conform datelor masurate in tona/km transportate, ajustate sezonier.    

Articole similare

Ad