Peste doua treimi din guvernele de la nivel mondial si-au amplificat raspunsul fiscal in fata pandemiei Covid-19 comparativ cu aprilie, asa cum reiese din raportul de monitorizare al Fondului National International (FMI), publicat impreuna cu World Economic Outlook.
Masurile fiscale anuntate sunt estimate la 11.000 de miliarde de dolari, fata de 8.000 de miliarde de dolari in aprilie. De mentionat ca estimarea FMI, a unei contractii globale de 4,9% din PIB in 2020, echivaleaza cu stergerea a 12.000 de miliarde de dolari din PIB-ul global in 2020-2021.
Circa jumatate din suma mobilizata de guvernele din jurul lumii in contextul pandemiei (5.400 de miliarde de dolari) este reprezentata de cheltuieli suplimentare, precum si de venituri neincasate ca parte a masurilor de sprijinire a populatiei si a mediului de afaceri (reduceri sau amanari de taxe). Diferenta o reprezinta imprumuturi, injectii de lichiditate (ajutoare de stat) si garantii publice (pentru credite) – masuri menite sa tina pe linia de plutire afacerile si locurile de munca.
Datele FMI indica si o polarizare tot mai adanca, in favoarea marilor economii care si-au permis un raspuns mai consistent.
”G20 continua sa asigure cea mai mare parte a sprijinului fiscal global, masurile bugetare fiind acum in medie la 6% din PIB, comparativ cu doar 3% din PIB in aprilie”, se arata in raportul citat.
In acest context, FMI anticipeaza ca datoria publica globala va depasi 101% din PIB in 2020-2021, in crestere cu 19 puncte procentuale fata de anul trecut. Deficitul mediu bugetar este estimat la 14% la nivel mondial in acest an, cu zece puncte procentuale peste cel din 2019.
In particular, institutia se asteapta la o scadere accentuata a veniturilor bugetare, de 2,5 puncte procentuale din PIB fata de nivelul de anul trecut.
Cat priveste statele sarace, acestea se confruntau deja cu venituri bugetare mici si constrangeri de finantare, impactul pandemiei fiind ceva mai redus. Raspunsul fiscal a fost modest, de circa 1,2% din PIB.
Acolo unde masurile de restrictie incep sa fie ridicate treptat, politica fiscala ar trebui sa migreze catre un sprijin financiar tintit catre gospodarii, potrivit expertilor FMI.