Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Amanarea ratelor prin OUG 37/2020, inregistrata la Centrala Riscului de Credit

OUG 37/2020, prin care debitorii pot beneficia de suspendarea obligatiei de plata a ratelor la institutiile financiare bancare si nebancare, nu prea mai poate fi considerata o facilitate, dupa ce Banca Nationala a Romaniei (BNR) a introdus de la 1 iunie 2020 obligatia de raportare a acestor credite in cadrul Centralei Riscului de Credit, se arata intr-un comunicat al Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR).
La momentul adoptarii OUG 37/2020 si a Normelor de aplicare aferente, la inceputul pandemiei, nu se prevedea obligatia ca finantarile amanate la plata sa fie raportate in Centrala Riscului de Credit (CRC). Ulterior, prin Regulamentul nr. 3 privind organizarea si functionarea Centralei Riscului de Credit, emis de BNR in 21 mai 2020 si care a intrat in vigoare de la 1 iunie, creditele amanate la plata prin OUG 37/2020 sunt inregistrate totusi in CRC.
Intr-adevar, conform informatiilor primite de UNTRR de la transportatorii rutieri, aceste credite au fost inregistrate ca fiind in restructurare, cu efecte negative asupra istoricului de credit dupa perioada de suspendare. Practic, intre 30 martie si 31 mai clientii persoane fizice si juridice au putut sa-si suspende creditele conform OUG 37/2020 si nu s-a facut nicio raportare in CRC, iar acum, odata cu raportarea tuturor debitorilor care au apelat la OUG 37/2020, se ridica intrebarea daca acestia vor fi afectati pe viitor in accesarea finantarilor ulterioare, in conditiile in care, odata inscrise in baza de date a CRC, informatiile furnizate vor fi mentinute automat pentru o perioada de 7 ani.
UNTRR solicita Guvernului si BNR sa nu transforme debitorii care au beneficiat de prevederile OUG 37/2020 in clienti nebancabili si sa nu fie pedepsiti prin raportarea la Centrala Riscului de Credit.

Articole similare

Ad