Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

VIDEO Frederick Vanden Bogaerde: Se fac inca controale pe timpi de conducere si dumping social!

Frederick Vanden Bogaerde de la Transport Law Advisors din Belgia atrage atentia asupra diferitelor derogari de la Regulamentul 561 in diferite tari europene. “Belgia, spre exemplu, nu amendeaza in acest moment efectuarea repaosului saptamanal de 45 de ore in camion – o masura luata astfel incat soferii sa poata dormi in cabina si evita spatiile de cazare din moteluri, multe dintre ele oricum inchise acum. Alte tari europene nu au implementat aceasta masura. Cum putem gestiona asta?
Din punct de vedere legal, conteaza unde are loc „infractiunea”. Si asta nu pentru ca alte tari nu pot controla acest lucru, ci pentru ca nu pot aplica sanctiuni daca abaterea nu s-a produs pe teritoriul lor. “Este important sa cereti soferului sa printeze intotdeauna fisa tahograf si sa completeze pe spatele ei unde se afla in momentul in care isi face pauza saptamanala. De asemenea, sa argumenteze de ce isi ia pauza in locul respectiv sau, de asemenea, daca este nevoit sa conduca mai mult, din ce motiv.”
In cazul unui control, soferul trebuie sa prezinte foile gata completate. “Este de preferat ca notitele sa fie facute intr-o limba pe care agentul de control sa o inteleaga. Daca soferul nu vorbeste engleza sau franceza, atunci poate completa print-ul tahograf si in propria limba, insa trebuie sa insiste ca agentul de control sa faca o copie dupa acest print. Cert este ca legea spune ca ori de cate ori apare o situatie deosebita, aceasta trebuie consemnata.”
 
De asemenea, Frederik vanden Bogaerde a precizat ca autoritatile belgiene fac inca controale cu privire la dumpingul social. “Este adevarat ca nu mai sunt atat de multe. In plus, procesele aflate in curs de derulare au fost suspendate, deoarece instantele judecatoresti belgiene si-au suspendat activitatea. Totusi e important ca firmele est-europene sa nu detina in proprietate sau in chirie o locatie dedicata pentru soferi in Belgia”, aceasta fiind cel mai des intalnit “cap de acuzare” in cazurile de dumping social.
 

Articole similare