Atentie, insa, la asigurarea obligatorie de raspundere civila (RCA), care trebuie achitata „la zi”, in cazul in care vehiculul este in continuare in operare. Amanarea cu noua luni a ratelor la leasing, anuntata de Guvern, nu amana si plata asigurarii RCA, iar de multe ori costul acesteia din urma este incorporat in rata de leasing (la fel ca si asigurarea CASO). Astfel, desi se amana rata efectiva pentru finantare produsului, componenta referitoare la asigurare trebuie platita in continuare.
Este adevarat ca firmele de leasing sunt proprietarii vehiculelor pe perioada derularii contractelor, astfel ca au obligatia sa isi anunte clientii de cu privire la aceste detalii, insa este bine ca si transportatorii sa fie vigilenti, pentru a nu avea probleme. Oricum, suspendarea contractului RCA se poate face doar in conformitate cu legea 132/2017, capitolul II: „Contractul RCA poate fi suspendat la cererea asiguratului care a incheiat un contract RCA pe perioada suspendarii dreptului de circulatie al vehiculului, conform prevederilor legale sau pe perioada imobilizarii vehiculului, cu obligatia depunerii placutelor de inmatriculare/inregistrare la autoritatea care le-a eliberat.
Procedura suspendarii si a cazurilor de imobilizare se stabileste prin reglementari comune ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Transporturilor, A.S.F. si Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene. Asiguratul are obligatia ca, pe toata durata suspendarii contractului RCA, sa imobilizeze vehiculul intr-un spatiu privat, in afara domeniului public.
Neindeplinirea acestei obligatii este asimilata cu incalcarea obligatiei de asigurare si neindeplinirea obligatiei de a depune placutele de inmatriculare si se sanctioneaza contraventional conform art. 37 alin.
(9)”.