Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Traderii de petrol nu mai au spatii de depozitare

Nave, trenuri, conducte si chiar pesteri, toate aceste posibile surse de stocare de combustibil sunt foarte greu de gasit in aceasta perioada, intr-un moment in care facilitatile conventionale de depozitare au ajuns la capacitate maxima pe fondul unei oferte abundente si al prabusirii cererii din cauza crizei coronavirusului, transmite Reuters. Cererea de petrol si produse petroliere a scazut cu pana la 3% dupa ce guvernele din intreaga lume au spus cetatenilor sa stea in casa pentru a evita raspandirea coronavirusului.
 
Zeci de tancuri petroliere au fost inchiriate in ultimele zile pentru a stoca cel putin 30 de milioane de barili de combustibil pentru avion, benzina si motorina, urmand ca tancurile sa functioneze ca platforme de stocare plutitoare, in conditiile in care depozitele terestre sunt deja pline sau inchiriate. Acesti combustibili se adauga unei cantitati de aproximativ 130 de milioane de barili de petrol care sunt deja stocati in facilitati plutitoare, sustin traderii si sursele din industria de shipping consultate de Reuters, potrivit Agerpes.

Cererea de petrol si produse petroliere a scazut cu pana la 3%, insa chiar si asa lumea este inundata in continuare cu livrari de petrol. OPEC, Rusia si alti mari producatori au ajuns la un acord de reducere a productiei, insa este vorba de o reducere a productiei cu aproximativ 10% si intra in vigoare incepand din luna mai. In aceste conditii, producatorii de petrol, companiile de rafinare si traderii au inceput sa recurga la tactici mai neobisnuite, de exemplu depozitand petrol brut si produse petroliere in vagoane de cale ferata in nord-estul SUA sau in conducte nefolosite. Hub-urile de rafinare si stocare din nord-estul Europei mai au ceva spatiu disponibil insa expertii din industria petroliera spun ca cea mai mare parte a capacitatilor disponibile au fost deja inchiriate. De asemenea, pesterile de sare din Suedia sau alte tari scandinave sunt fie pline, fie inchiriate. SUA mai are unele spatii disponibile pentru depozitarea de produse petroliere in zona cuprinsa intre Midatlantic si sud-est precum si de-a lungul coastei Golfului Mexic, spune Ernie Barsamian, director la firma americana TheTank Tiger.
 
In conditiile in care piata este supra-aprovizionata, pretul petrolului a coborat la cel mai scazut nivel din ultimele doua decenii. Luni, cotatia barilului de titei american Western Texas Intermediate a coborat, pentru prima data in istorie, in teritoriul negativ. In aceste conditii multe companii de rafinare au decis sa isi reduca productia si, in unele cazuri, sa inchida unele facilitati deoarece nu mai au loc unde sa puna petrolul care trebuie procesat sau produsele pe care le realizeaza.

Articole similare

Ad