Logistica pentru online este total diferita fata de logistica clasica, a declarat Alexander Pavlov, Managing Director FM Logistic in cadrul videoconferintei Tranzit „Impactul COVID-19 in piata de distributie farmaceutica din Romania“, organizata de Tranzit si transmisa Live pe canalele online ale revistei noastre.
„Nu avem servicii de eCommerce dedicate sectorului farmaceutic in Romania, dar facem fulfillment pentru clienti din alte industrii, cu mii de SKU-uri, iar in varf atingem cateva mii de comenzi pe zi. Este o alta lume fata de logistica normala“, a afirmat oficialul. Pe langa tehnologia din depozit care este diferita, Alexander Pavlov a explicat ca in online clientii asteapta un grad de satisfactie de 100% si orice cifra sub acest procent reprezinta un potential client nemultumit, ceea ce creste sansele ca acesta sa fie vizibil si astfel sa afecteze bunul mers al business. „Online-ul reprezinta viitorul, de aceea continuam sa investim in industria digitalizarii“.
FM Logistic detine un depozit pentru produse farmaceutice in Dragomiresti, jud. Ilfov, chiar in imediata apropiere a Autostrazii A1, Bucuresti-Pitesti. Suprafata de depozitare este de 10.000 m2, in conformitate cu reglementarilor si standardelor farmaceutice in vigoare. Desi recunoaste ca obtinerea licentelor nu a fost un proces atat de greoi pe cat pare la prima vedere, Alexander Pavlov a mai spus ca timpul de asteptare a fost unul destul de lung. Toate operatiunile de gestionare sunt conforme cu standardele europene din domeniu, respectiv GSP (Bune Practici de Depozitare) si GDP (Bune Practici de Distributie), pentru produsele farmaceutice. Investitia totala a fost de 20 de milioane de euro, insa depozitul mai are o celula pe aceeasi suprafata pentru cosmetice si FMCG. Unitatea de depozitare este dotata cu instalatii pentru masurarea si controlul temperaturii si umiditatii, instalate dupa maparea termica regulata (iarna si vara) a instalatiei. Acestea asigura temperaturile specificate de producatorii de medicamente pentru produsele stocate, in conditii normale (maximum 25 OC) sau in conditii de frig- produse sensibile (pastrate intre 2 si 8 OC) si produse care necesita temperatura negativa (depozitate la o temperatura intre -25 si -15 OC). „Am identificat oportunitati noi si suntem pe drumul de a-l umple la capacitate“, a mai completat oficialul.