Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Dragoș Anastasiu: Kurzarbeit se va extinde la mai multe tipuri de situații de criză

AHK se află în discuții cu Guvernul privind extinderea măsurilor de tip Kurzarbeit (flexibilizarea temporară a muncii) nu numai în contextul pandemic, ci și pentru alte situații de criză (financiară, sanitară etc.), iar acest lucru s-ar putea întâmpla într-o lună de zile, adică din octombrie, a declarat Dragoș Anastasiu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România).

Kurzarbeit, măsura de flexibilizare a muncii, aplicabilă în situații de criză și dezvoltată în Germania în urmă cu 110 ani, este folosită de 17 țări în UE, iar acum este implementată și în legislația românească prin OUG nr. 132/2020. Trebuie precizat că pachetul cuprinde o serie de măsuri menite să ajute mediul de afaceri, dar și statul, care vor fi aplicabile până la finalul acestui an.

„Acum trecem împreună prin pandemie, vor mai veni și alte momente în care va fi nevoie de o astfel de legislație, chiar dacă acum pare a fi făcută doar pentru pandemie avem în discuție ca în următoarea lună ea să fie generalizată pentru acest tip de fenomen temporar. Sigur că și companiile profită, în sensul în care au forță de muncă, și statul profită, prin diminuarea numărului de șomeri. Însă este o situație de câștig pentru toată lumea“, a afirmat președintele AHK România.

Anastasiu a mai completat prin faptul că mecanismul de ajutor își atinge potențialul prin flexibilizarea de care ar trebui să dea dovadă. Iar pentru acest lucru, pe lângă resursele financiare aduse de stat, este nevoie de onestitate și încredere, inclusiv din partea mediului de afaceri. Deși legea există, ea nu are încă acel grad de flexibilitate dorit de companii, „însă este un început și pe el putem să construim“.

„Inițiativa a pornit de la textul de lege german, pe care am încercat să îl adaptăm. Noi l-am propus cât mai aproape de cel original, dar el a suferit mai multe modificări, însă a fost un proces evolutiv pe care l-am adus la bun sfârșit acolo unde suntem astăzi cu OUG 132/2020, o formă de lege implementată. Știm deja că nu este o lege perfectă, multe voci sesizează că deja sunt diverse probleme, o dată cu privire la condițiile de bază, apoi, de asemenea, cu privire la aspecte tehnice ce țin de partea de implementare“, a declarat și Anca Grigorescu, avocat specializat în dreptul muncii, partener în cadrul societății de avocatură bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ, coordonator al comitetului de dreptul muncii în cadrul AHK.  

Foto: wall-street.ro

Articole similare

Ad