Antreprenorii au deseori probleme cu materialele de construcții, atrage atenția Cristian Erbașu, Președinte FPSC, prezent la webinarul „Concurența în construcții“, organizat de Pria Events. „În unele caiete de sarcini se cer doar anumite materiale de construcții care conduc firmele într-o direcție clară. Sunt foarte multe materiale vitale produse doar de companii mari. De exemplu, în cazul polistirenului, o singură firmă a cumpărat companiile mici din țară. Au rămas doar câteva firme minore, incapabile să lupte cu gigantul, iar importul ne-ar costa enorm. Ca urmare, ar fi bine ca atunci când se aprobă o astfel de mișcare, să se consulte măcar un eșantion de câteva zeci de companii implicate direct. Ca antreprenori, suntem legați de mâini și de picioare în fața unor astfel de producători de materiale de construcții care, în loc să dețină doar 25-30% din piață, ajung la peste 50%. Apoi ne întrebăm de ce nu ajung bugetele pe care beneficiarii și le-au propus pentru anumite investiții și de ce nu participă firmele la licitații.“
În completare, Bogdan Chirițoiu, Președintele Consiliului Concurenței, aduce pe tapet și situația prețului bitumului. „În România, situația e delicată pentru că majoritar importăm bitum, iar în țară avem o capacitate scăzută de producție. Piața noastră e dependentă de nivelul și de prețul importurilor, deci noi, ca autorități nu avem multe pârghii de intervenție. Însă sunt planuri de dezvoltare, de creștere a capacității de producție a bitumului și, în plus, mai există un actor care vrea să intre pe piața asta, iar cel existent vrea să își extindă capacitatea de producție. În momentul în care vom importa mai puțin, și fluctuațiile de preț vor fi mai mici.“
Bogdan Chirițoiu amintește că în prezent se desfășoară o investigație pe piața cimentului, o piață concentrată cu numai trei jucători, în care și anul trecut s-au aplicat sancțiuni. „Sectorul construcțiilor trebuie să se dezvolte, pentru că vor veni multe comenzi de la Stat în perioada următoare“, este de părere acesta.