Transportatorii români pot participa până mâine, 20.01.2021, la consultarea publică derulată de Comisia Europeană în contextul unei evaluări ex-post a Directivei privind permisele de conducere (Directiva 2006/126/CE), care vizează îmbunătățirea siguranței rutiere și facilitarea liberei circulații a cetățenilor în întreaga UE, se arată într-un comunicat de presă al Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR). Rezultatele consultării vor fi luate în considerare pentru a stabili dacă este necesar să se aducă modificări și/sau îmbunătățiri Directivei privind permisele de conducere.
Reducerea vârstei minime pentru obținerea permisului de conducere pentru categoriile C și CE de la 21 de ani la 18 ani ar putea oferi posibilitatea angajării tinerilor ca șoferi profesioniști, în contextul crizei tot mai acute de forță de muncă din ultimii ani.
Austria, Cehia, Germania, Danemarca, Estonia, Franța, Grecia, Croația, Irlanda, Lituania, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovenia, Suedia și Ungaria au stabilit deja vârsta minimă de 18 ani pentru obţinerea permiselor pentru categoriile C şi C+E, însă în alte state membre, printre care şi România, vârsta minimă a rămas de 21 ani. „Neaplicarea armonizată a vârstei minime de 18 ani dezavantajează transportatorii români, care trebuie să respecte legislația naţională, față de competitorii lor din UE, care pot angaja conducători auto de la 18 ani pentru transportul rutier de mărfuri național și internațional”, se arată în comunicatul de presă UNTRR.
Pentru a participa la consultarea publică a CE, cei interesaţi trebuie să completeze un chestionar, care este disponibil în limba română. Din motive de transparență, organizațiile și întreprinderile care participă la consultări publice sunt invitate să se înscrie în Registrul de transparență al UE.