Amenzile pentru transportatorii ai căror șoferi nu reușesc să prezinte un test Covid-19 atunci când intră în Anglia din afara Regatului Unit și a Irlandei nu vor fi impuse până pe 19 aprilie, guvernul oferind astfel o perioadă de grație de două săptămâni, relatează The Times. „Va exista o perioadă de grație de două săptămâni, începând cu 6 aprilie. Dacă un transportator nu are dovada unui test, va fi notat, însă abia la expirarea perioadei va fi amendat.”
Întârzierea aplicării amenzilor, care vor fi de până la 2.000 de lire sterline, are ca scop prevenirea penalizării șoferilor străini de camioane care ar putea avea nevoie de mai mult timp pentru a se adapta noilor cerințe de testare anunţate în urmă cu câteva zile, de exemplu, din cauza barierelor lingvistice, mai ales că aproximativ 80% dintre șoferii de camioane care trec din Franța sunt de origine UE, adesea din Europa de Est. Există, de asemenea, temeri în cadrul guvernului că impunerea unor controale la frontieră prea stricte va afecta aprovizionarea cu alimente a Marii Britanii, aproape jumătate din aceasta făcându-se din străinătate. „Trebuia să găsim o cale de mijloc și aceasta este.”
Însă partidul de opoziție din Marea Britanie a avertizat că întârzierea riscă să pună în pericol progresul realizat de lansarea vaccinului în Marea Britanie.
Reamintim că, săptămâna trecută, guvernul britanic anunțase că şoferii de vehicule grele sau autoutilitare care sosesc în Anglia din afara Regatului Unit, începând cu 6 aprilie, vor trebui să facă un test Covid-19 în primele două zile, apoi alte teste la fiecare trei zile.
Marea Britanie a declarat că testarea gratuită a transportatorilor este disponibilă la site-urile de consultanţă a transportatorilor din toată țara. Cei care fac un test într-o astfel de locaţie vor primi o scrisoare care precizează: ora și data testului, ziua testării – de exemplu, ziua 2, ziua 5 sau ziua 8 şi câteva detalii personale. Șoferii pot utiliza și testarea la locul de muncă, dacă firma le asigură testele de la un furnizor autorizat, testarea la domiciliu sau în clinici private – pentru care ar trebui să plătească.