Noile reglementări privind accesul pe teritoriul Sloveniei – în vigoare de joi, 15 iulie 2021 – prevăd ca toţi călătorii sunt obligaţi să prezinte la frontieră dovada vaccinării, a recuperării după Covid-19 sau a unui test negativ. Certificatul digital Covid al Uniunii Europene și certificatele digitale ale țărilor terțe vor fi, de asemenea, acceptate ca dovezi.
Totuşi, potrivit unei comunicări din partea Centrului de Consultanţă Rutieră (CECOR), în cadrul unei şedinţe care a avut loc astăzi, 14 iulie, Guvernul sloven a decis că va exista o perioadă de tranziţie, din 15 iulie până în 15 august 2021, în care lucrătorii din transportul internaţional şi persoanele aflate doar în tranzit prin Slovenia să fie exceptate de la obligaţia carantinării sau a prezentării unei dovezi de vaccinare/recuperare după Covid/test negativ. Pentru a demonstra însă calitatea de lucrător în transportul internaţional, CECOR recomandă celor în cauză să deţină certificatul de lucrător în sectorul transportului internaţional – Anexa III, precum şi toate celelalte documente specifice.
Există şi două excepţii de la obligativitatea prezentării dovezii de vaccinare/recuperare/test negativ. Acestea se aplică deţinătorilor de proprietăţi de pe ambele părţi ale frontierei şi copiilor cu vârsta de sub 15 ani, care călătoresc cu părinţii sau custodii.
După 15 august, următoarele documente sunt acceptate ca dovadă la intrarea în Slovenia: certificat Covid sub formă digitală sau pe hârtie, cu un cod QR, eliberat în limba engleză de autoritatea sanitară competentă din țara emitentă, un test PCR negativ, cu condiția să nu fi trecut mai mult de 72 de ore de la prelevare, un test de antigen rapid negativ, cu condiția să nu fi trecut mai mult de 48 de ore de la prelevare, un certificat de recuperare (un certificat de rezultat pozitiv al testului PCR, care este mai vechi de zece zile, cu excepția cazului în care un medic evaluează altfel, dar nu mai vechi de șase luni, sau un certificat medical care să confirme că persoana s-a recuperat după Covid-19 și că nu au trecut mai mult de șase luni de la apariția simptomelor, precum şi un certificat de vaccinare cu unul dintre vaccinurile aprobate.
Un test PCR sau rapid antigen este considerat suficient dacă este efectuat într-un stat membru al UE, o țară din spațiul Schengen, Australia, Israel, Canada, Noua Zeelandă, Rusia, Serbia, Marea Britanie sau SUA, la punctele de control ale conexiunilor de zbor ale transportului aerian internațional sau în Turcia, cu condiția ca testul să fie pe lista comună a testelor antigenului rapid COVID-19 disponibile.