Noul Cadru strategic al Uniunii Europene privind Sănătatea și siguranța la locul de muncă 2021-2027 stabilește prioritățile pentru a îmbunătăți sănătatea și securitatea lucrătorilor în următorii șapte ani și pentru a contribui la ambițiile Planului de acțiune al Pilonului european al drepturilor sociale. În acest context, finanțarea UE pentru toate statele membre, inclusiv România, ar trebui, de asemenea, să contribuie la progresul acestor obiective la nivel național, regional și local, se arată într-un răspuns elaborat de Comisia Europeană pe acest subiect.
Sănătatea și securitatea la locul de muncă sunt incluse în Obiectivul de politică 4 definit de fondurile politicii de coeziune 2021-2027.
Finanțarea poate fi utilizată pentru a sprijini „acțiunile de îmbunătățire a implementării și aplicării măsurilor de sănătate și siguranță la locul de muncă, inclusiv adaptarea mediului de lucru și a unor noi modalități de lucru pentru a face faţă la noi riscuri sau noi circumstanțe”.
Anexa D a Raportului de țară al semestrului european din 2019 abordează necesitatea României de a sprijini îmbunătățirea condițiilor de muncă, furnizarea de aranjamente de lucru flexibile, precum și de a asigura angajabilitatea persoanelor cu dizabilități și a lucrătorilor în vârstă.
Comisia se așteaptă ca România să abordeze provocările identificate în cadrul semestrului european în propunerea lor de programe operaționale pentru fondurile structurale și de investiții europene, inclusiv Fondul social european +.