In 2014-2020 vom avea la dispozitie pentru autostrazi aproximativ trei miliarde de euro. Se poate construi Sibiu-Pitesti, insa in cea mai ieftina varianta costa 3,2 miliarde de euro, deoarece in zona sunt probleme geologice foarte mari si se misca pamantul. S-au facut incercari: au fost turnati in zona zece stalpi de beton, cu diametrul de zece metri, la adancime de 20 m, care intr-un an s-au erodat. Varianta Sibiu-Brasov, cu inchiderea coridorului 4 pe la Comarnic, este mai la indemana, pentru ca avand aceeasi lungime cu Sibiu-Pitesti costa in cel mai scump caz 900 de milioane de euro.
Nu inseamna ca Sibiu-Pitesti va fi abandonat, pentru ca face parte din reteaua principala europeana de transport. Insa ar trebui facut dupa ce se va inchide coridorul 4. Am gasit pentru acest tronson un studiu de fezabilitate care prevede un cost de 28 de milioane de euro pe kilometru. Dar nu se poate construi asa ceva. Studiul va trebui refacut. Cert este ca din studiile geologice efectuate si toate celelalte proiecte, nu am putea incepe sa lucram la Sibiu-Pitesti mai devreme de 2018. Constructia ar dura patru ani, ceea ce inseamna ca nu poate fi incheiata in programul european de finantare 2014-2020, plus ca intre timp nu mai putem derula niciun alt proiect, pentru ca toti banii europeni ar fi inghititi de Sibiu-Pitesti. Proiectul pentru aceasta autostrada ar putea fi pregatit si demarat eventual pe urmatorul program de finantare europeana, ce va incepe din 2020.
Pe de alta parte, constructia autostrazii Sibiu-Pitesti are un puternic impact economic, din cauza productiei de autoturisme Dacia si a aportului in PIB a acestui important agent economic, a carui productie merge in mare parte la export, pe cale rutiera.
Dan Sova a anuntat ca este in negociere competitiva atribuirea – la inceputul anului viitor – prin concesiune a constructiei autostrazii Craiova-Pitesti, ceea ce va presupune si o implicare masiva a bugetului de stat.