Romania si-a imbunatatit pozitia in clasamentul Paying Taxes 2014 prin reducerea numarului de ore pentru conformarea cu legislatia fiscala la 200 de ore anual. Acest lucru face din Romania a treia cea mai bine clasata tara din Europa Centrala si de Est din punct de vedere al timpului necesar conformarii cu legislatia fiscala, dupa Estonia si Lituania, dar inaintea Slovaciei (207 ore), Sloveniei (260 de ore), Ungariei (277 de ore), Poloniei (286 de ore), Cehiei (413 ore) si Bulgariei (454 de ore).
„Cu toate acestea, situatia Romaniei este ingreunata de slaba utilizare a posibilitatilor de plata online, ceea ce face din Romania in continuare tara cu cel mai mare numar de plati de taxe intr-un an din Europa Centrala si de Est – 39. Chiar daca acest indicator s-a imbunatatit in ultimul an, fara o reducere in continuare a numarului de plati nu vom putea imbunatati substantial pozitia in clasamentul Paying Taxes”, a declarat Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Taxe si Consultanta Juridica, PwC Romania.
Potrivit unui sondaj recent derulat de PwC Romania, managerii financiari ai companiilor din Romania si-ar dori ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) sa se concentreze pe cresterea posibilitatii depunerii in format electronic a declaratiilor fiscale si a platii online a taxelor, prin investitii in infrastructura IT a agentiei.
„ANAF este intr-un moment crucial in care trebuie sa se reformeze pentru a putea creste gradul de colectare a veniturilor din taxe si impozite si a diminua evaziunea fiscala si sa simplifice procesul de conformare cu legislatia fiscala pentru contribuabili”, a adaugat Mihaela Mitroi.
Romania se afla pe pozitia 134 in clasamentul Paying Taxes 2014, un raport al Bancii Mondiale si al PwC care analizeaza usurinta platii taxelor in 189 de economii din intreaga lume prin luarea in calcul a trei mari indicatori: : rata totala de impozitare, care masoara ponderea taxelor si contributiilor suportate de catre o firma ca procent din profit, timpul necesar conformarii cu legislatia fiscala, adica numarul de ore pe care le aloca firma in cauza pentru a respecta obligatiile de raportare si de plata a taxelor impuse, si numarul de plati pe care trebuie sa le faca o companie pentru a-si indeplini obligatiile fiscale. Anul trecut, Romania s-a clasat pe pozitia 136.
Raportul Paying Taxes 2014 masoara toate taxele si contributiile pe care o firma de talie medie trebuie sa le plateasca pe parcursul unui an. Taxele si contributiile luate in calcul includ impozitul pe profit, contributiile sociale si alte impozite aferente muncii platite de catre angajatori, impozitele pe proprietate, taxele de transfer ale proprietatii, taxele de mediu, cele pentru vehicule si taxele de drum, precum si alte impozite si taxe mai mici.