Institutul IFO estimează pierderi de valoare adăugată de aproape 40 de miliarde de euro ale industriei germane care au fost declanșate până acum de blocajele în aprovizionare. „Acesta este un procent bun din producția economică totală din Germania într-un an”, a declarat șeful economic IFO, Timo Wollmershäuser, vineri, 29 octombrie.
El a descris situația actuală drept „absurdă”. În ciuda comenzilor complete, producția în industrie a scăzut de la începutul anului. Prin urmare, vă confruntați cu „o recesiune de blocaj”, a spus Wollmershäuser, „care împiedică redresarea economică generală”, a explicat Wollmershäuser. Pentru al patrulea trimestru din 2021, institutul IFO se așteaptă acum doar la o creștere de 0,5% în loc de precedentul de 1,3%.
Potrivit Oficiului Federal de Statistică, produsul intern brut (PIB) din Germania a crescut cu 1,8% în trimestrul al treilea din 2021, comparativ cu trimestrul al doilea din 2021, după ce a crescut cu 1,9% în trimestrul al doilea din 2021. Potrivit primelor calcule preliminare, creșterea din trimestrul trei al anului 2021 a fost „susţinută în principal de cheltuielile mai mari ale consumatorilor privați”, a comunicat Oficiul Federal de Statistică din Germania.
Astfel, în timp ce industriile de servicii recuperează puternic din volume, valoarea adăugată în producție se micșorează din cauza blocajelor de aprovizionare pentru produse intermediare industriale cheie. Produsul intern brut este de așteptat să crească cu 2,5% în acest an și cu 5,1% anul viitor. În comparație cu Prognoza economică comunicată de IFO în vara lui 2021, rata de creștere pentru 2021 a fost astfel redusă cu 0,8 puncte procentuale și crescută cu 0,8 puncte procentuale pentru 2022.