Agenţia Europeană a Muncii (ELA), condusă de românul Cosmin Boiangiu, şi-a început oficial activitatea la începutul lui noiembrie. Conferinţa care a marcat lansarea ELA a avut loc pe 9 noiembrie 2021, la sediul din Bratislava (Slovacia) al agenţiei.
Obiectivul principal al ELA este supravegherea pieţei unice a muncii, în condiţiile în care numărul cetăţenilor UE care lucrează într-o altă ţară membră decât cea de origine s-a dublat în ultimii 10 ani. Este vorba acum de 13,5 milioane de cetăţeni.
„Doar o bună reglementare a pieţei muncii poate garanta o dezvoltare sănătoasă a societăţii în toate statele membre. Iar aici sunt esenţiale două aspecte: libertatea de mişcare a oamenilor şi a serviciilor şi condiţii egale pentru toţi. Pandemia a arătat fragilitatea mobilităţii pieţei muncii, din prisma restricţiilor de mişcare. Provocările sunt numeroase: în timp ce unele sectoare economice se dezvoltă, altele vor dispărea. De aici şi dezechilibrele la nivelul pieţei muncii şi nevoia de recalificare. Criza forţei de muncă în anumite sectoare – inclusiv a şoferilor profesionişti – trebuie avută în vedere. Regulile corecte pentru toţi nu sunt suficiente, dacă nu sunt şi puse în aplicare”, a declarat directorul executiv Cosmin Boiangiu.
ELA va deveni prima agenţie europeană digitalizată, pentru a putea superviza piaţa unică a muncii. Primele inspecţii comune cu statele membre au fost efectuate deja şi s-au încheiat cu succes. Altele vor urma.
Nicolas Schmit, comisarul european pentru Muncă şi Drepturi sociale, a subliniat în cadrul conferinţei faptul că piaţa europeană a muncii trebuie să asigure condiţii egale de muncă pentru toţi angajaţii. „Pandemia a scos în evidenţă importanţa asigurării unor servicii sociale bune pentru toţi angajaţii din UE. Europa are misiunea de a-şi proteja cetăţenii şi de a asigura acces la piaţa unică a muncii. Recuperarea după pandemie trebuie să fie şi o transformare în bine, cu focus pe ecologizare şi automatizare, cu asigurarea de condiţii mai bune de lucru şi protecţie socială crescută. Oamenii trebuie să se simtă în siguranţă, iar aici focusul este pe tineri, care, de regulă, nu beneficiază de locuri de muncă bine plătite”. De altfel, rata şomajul în rândul tinerilor este de 18%, a punctat comisarul european.