Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Romania este printre performerii globali in indicele PwC ESCAPE

In ciuda crizei financiare globale, cele mai multe piete emergente au continuat sa faca progrese fata de situatia din 2007 in incercarea de a evita “capcana veniturilor medii”, conform noului indice ESCAPE al PwC.
„Capcana veniturilor medii” apare atunci cand cresterea unei tari se plafoneaza si in cele din urma stagneaza dupa ce atinge nivelul veniturilor medii pe cap de locuitor.
 

Dintre tarile din Europa Centrala si de Est, Polonia, Romania si Rusia si-au imbunatatit semnificativ pozitia in indicele PwC Escape incepand cu 2000. De la inceputul crizei financiare din 2007, economiile dezvoltate, cu exceptia Australiei, au scazut per total in indicele PwC ESCAPE.
“Daca privim evolutia economiei Romaniei pe termen mai lung, se observa o ascensiune remarcabila fata de 2000. Acest lucru nu este insa o garantie ca tara noastra va putea evita «capcana veniturilor medii» pe cap de locuitor si va face in mod lin saltul catre economiile dezvoltate. Este nevoie de construirea unui proiect national care sa incurajeze reindustrializarea tarii, atragerea de investitii straine si consolidarea capitalului autohton pentru a putea castiga pariul modernizarii”, a precizat Vasile Iuga, Country Managing Partner, PwC Romania.
Multe state nord-europene au avut performante bune in mod constant, conform raportului, inclusiv Suedia (prima pozitie), Elvetia (pozitia a 2-a), Olanda (pozitia a 4-a), Finlanda (pozitia a 5-a) si Danemarca (pozitia a 6-a). In afara Europei, Singapore ocupa un loc fruntas (pozitia a 3-a), in timp ce Australia a urcat de pe locul 13 in 2000 pe pozitia 7 in 2012. Malaezia de asemenea a avut o evolutie buna, urcand de pe pozitia 17 in 2007, pe locul 14 in 2012.
Statele Unite ale Americii si Marea Britanie au inregistrat regrese in topul pietelor dezvoltate intre 2007 si 2012 conform raportului. Scaderile cele mai mari au fost inregistrate incepand cu 2007 de catre economiile puternic afectate de criza din zona Euro – Italia, Spania, Portugalia si Grecia.
Nici una dintre tarile MINT (Mexic, Indonezia, Nigeria si Turcia) nu a reusit sa se situeze in top 30, desi toate au inregistrat progrese incepand cu anul 2000.
„Economii emergente anterior dinamice ca India, Brazilia si Turcia au avut parte de turbulente in ultimul timp, impunandu-se continuarea reformelor structurale. Cresterea economica este necesara, dar nu suficienta pentru dezvoltarea unei societati. Guvernele si investitorii trebuie sa ia in calcul o gama mai larga de indicatori ai dezvoltarii pe care indicele ESCAPE ii cuantifica”, a adaugat Vasile Iuga.

Articole similare

Ad