Productia de ciment si clinker realizata de Holcim in Romania in primul trimestru al anului curent a crescut cu 5,1% fata de primul trimestru din 2013. In acelasi timp, preturile la ciment s-au majorat cu 6,6% la nivel national, potrivit unui raport al companiei.
In acelasi interval, pretul agregatelor distribuite in Romania a crescut cu 39,1%, concomitent cu o scadere a volumului productiei cu 16,3%.
La nivel international, Grupul Holcim a raportat pentru primul trimestru din 2014 o crestere a volumului vanzarilor de ciment cu 2,9% fata de aceeasi perioada a anului precedent, pana la 33 milioane tone, in timp ce vanzarile de agregate au crescut cu 2,2%, pana la 29,2 milioane tone. De asemenea, volumul vanzarilor de asfalt s-au majorat cu 23,3%, pana la 1,4 milioane tone. Doar pe segmentul de betoane, volumul vanzarilor s-a diminuat usor, cu 2%, pana la 8,2 milioane mc.
Din punct de vedere valoric, vanzarile nete ale grupului in primul trimestru din 2014 s-au diminuat fata de perioada similara din 2013 cu 5,4%, pana la aproximativ 4,1 miliarde de franci elvetieni (n.r. in jur de 3,37 miliarde euro), in principal pe fondul diferentelor de curs valutar. In acelasi interval, EBITDA operational a scazut cu 5,1% pana la 617 milioane franci elvetieni (aproximativ 507 milioane euro), in timp ce profitul net a scazut cu 39,5% pana la 179 milioane franci elvetieni (147 milioane euro), in contextul unor vanzari importante de active in primul trimestru din 2013, potrivit aceluiasi raport.
Reprezentantii Grupului se asteapta ca piata constructiilor din Europa sa atinga punctul de minim in acest an si, in perspectiva, intrevad o revenire inceata a pietei. Holcim preconizeaza o crestere a vanzarilor de ciment in 2014 in toate regiunile in care activeaza. In ansamblu, vanzarile de agregate la nivelul Grupului ar putea stagna, cu exceptia pietei din Europa, care ar putea creste. Vanzarile de betoane s-ar putea majora in cele mai multe zone geografice, cu exceptia Europei si Americii Latine. In ansamblu, reprezentantii Holcim se asteapta in 2014 la o crestere organica a profitului.
Pe 7 aprilie companiile Holcim si Lafarge au anuntat intentia de a fuziona de pe picior de egalitate, compania rezultata urmand sa poarte numele de LafargeHolcim. Operatiuni va fi realizata prin schimb de actiuni intre cele doua companii si s-ar putea finaliza in prima jumatate a anului 2015.