Consiliul Director al companiei Alstom a anuntat astazi ca a primit o oferta ferma de la General Electric (GE) pentru achizitia operatiunilor din sectorul Energie. Obiectul tranzactiei include sectoarele Thermal Power, Renewable Power si Grid, precum si servicii corporate si servicii comune. Avand 65.000 de angajati, aceste sectoare de business au inregistrat vanzari de 14,8 miliarde de euro in anul fiscal 2012/2013. Pretul propus al tranzactiei este fix si reprezinta o valoare a actiunilor (Equity Value) de 12,35 miliarde de euro si o valoare neta a activelor operationale (Enterprise Value) de 11,4 miliarde de euro, sau 12,2x FY13 EBIT2.
Daca aceasta oferta va fi aprobata si definitivata, Alstom se va concentra pe sectorul Transport, in care este lider global. Alstom va utiliza veniturile din aceasta tranzactie pentru a-si consolida afacerile in Transport si pentru a facilita o dezvoltare ambitioasa, plata datoriilor si a actionarilor.
Finalizarea tranzactiei va avea loc in functie de rezultatele procesului de control al fuziunii si de alte avize de reglementare. Conform codului AFEP-Medef, aprobarea finala a tranzactiei va fi inaintata actionarilor. Bouygues, care detine o participatie de 29% din Alstom, si-a anuntat intentia de a nu vinde actiunile detinute inainte de aceasta aprobare. De asemenea, Bouygues va sprijini recomandarile facute de Consiliului Director al Alstom.
Consiliul Director a luat in considerare, de asemenea, o declaratie de intentie din partea Siemens, in vederea unei tranzactii alternative. Siemens va beneficia de acces la informatiile necesare pentru a face o oferta ferma, daca va dori acest lucru. Aceasta declaratie va fi analizata in linie cu interesele corporative si ale tuturor actionarilor Alstom, conform angajamentelor asumate.
Patrick Kron, Presedinte si CEO al Alstom, a declarat: „Prin asocierea afacerilor complementare Alstom si GE din domeniul energiei poate lua nastere o entitate mai competitiva, capabila sa satisfaca mai eficient exigentele clientilor. Angajatii Alstom s-ar alatura astfel unui jucator global major, care dispune de mijloacele necesare pentru a investi in oameni si tehnologie, cu scopul de a veni in sprijinul clientilor din domeniul energiei pe termen lung. Tranzactia propusa ar permite Alstom sa isi dezvolte sectorul de Transport ca o companie de sine statatoare, cu un bilant contabil solid, pentru a beneficia de oportunitatile de pe piata dinamica a transportului feroviar.”