Echipamentele sensibile Hi-Tec – aparatură medicală, servere, calculatoare, imprimante, UPS-uri, bancomate ș.a. – au nevoie de o manevrare atentă în timpul transportului și instalării, dar și de servicii în plus până la punerea lor în funcțiune. „Și aici intervenim noi“, subliniază Valentin Binder, directorul general al unei firme relativ noi pe piață, Max Loads, care în afară de transport agabaritic și de expediții are și un departament dedicat White Glove. Unul dintre obiectele sale de activitate mai recente a fost instalarea de lockere pentru o firmă locală de curierat, dar și relocările industriale au mers bine în ultimul timp și se pare că le așteaptă un viitor frumos.
Datorită parteneriatului cu un investitor interesat să aibă o flotă de transport agabaritic în estul Europei, care să deservească o parte a afacerii sale, Valentin Binder a pus în 2016 bazele Max Loads, venind cu propria sa experiență în White Glove, câștigată pe vremea când lucra pentru o altă companie „care, după plecarea mea, și-a restrâns această activitate și s-a concentrat asupra altor servicii“. Logistica echipamentelor sensibile a fost însă, cronologic vorbind, primul obiect de activitate al Max Loads, deoarece a început încă din 2016, pe când transportul agabaritic a trebuit să aștepte livrarea camioanelor și trailerelor și a pornit în anul următor. În timp celor două activități li s-a alăturat cea de casă de expediții.
Din cifra de afaceri a Max Loads, numai 25% provine din White Glove, câtă vreme veniturile aduse de 16 camioane cu trailere agabaritice sunt mult mai mari. În ceea ce privește profitabilitatea însă – și deci și oportunitățile și planurile de dezvoltare – logistica aparaturii sensibile stă mult mai bine, dată fiind valoarea adăugată mare pe care o aduce. „Cred că aici este viitorul și încerc să dezvolt atât activitatea de pe piața internă – în așa fel încât, în momentul în care România va ajunge o piață matură, care să înțeleagă avantajele unui astfel de concept, să fim acolo și să profităm din plin de faptul că am fost pionieri în domeniu – cât și pe cea de la internațional, unde Max Loads este un hub care coordonează supply chain-ul. Avem o rețea bună de parteneri în estul Europei, și chiar mai departe de această regiune, și toți cei care prestează servicii în domeniu în Europa de Vest apelează la noi.“
Astfel, Max Loads acoperă estul și sud-estul Europei, fie direct, în cazul operațiunilor mai complexe, fie prin parteneri din Serbia, Macedonia, Bulgaria, Grecia, Cipru, Ungaria, Cehia, Slovacia sau Polonia.
În acest domeniu nu prea se organizează licitații, aflăm de la Valentin Binder, ci se merge pe varianta vânzării directe. Max Loads prospectează piața și abordează firmele care ar putea avea nevoie de astfel de servicii, „dar o eventuală colaborare depinde de deschiderea lor și de cât de bine înțeleg că au nevoie de ceea ce oferim noi. Nu toți înțeleg. Unele firme din România caută să se descurce pe cont propriu.“
De aceea multe proiecte vin de la parteneri externi, datorită experienței pe care Max Loads o are și relațiilor pe care le-a dezvoltat până acum. Iar uneori se întâmplă ca pentru aceeași comandă să primească cerere de ofertă de la mai mulți parteneri.
O prezență unică pe piață datorită numărului mare de echipamente deservite
Pe piața românească există firme concurente, explică Valentin Binder, dar niciuna nu acoperă tot spectrul de echipamente pentru care lucrează compania pe care o conduce. Unele se ocupă de aparatură mare de birou, altele de bancomate, „nimeni nu vede acest concept ca pe unul mai larg, care acoperă mai multe domenii. Or, noi integrăm aici și mutări industriale, mutări de utilaje de 30-40 t sau mai mult, unde practic asigurăm manipularea în fabrică, demontarea, scoaterea din hală, încărcarea etc. și acoperim întregul traseu cu echipele noastre.“
În plus, deoarece în România nu prea există specializare, „ci toată lumea știe să facă de toate“, chiar și beneficiarii aparatelor se ocupă uneori de transportul și instalarea lor. „Dar noi avem experiență în a lucra cu echipamente sensibile, pe care le transportăm și le punem pe poziție, și în a face anumite lucrări foarte bine definite de montaj, fără a intra însă într-o zonă de expertiză tehnică foarte aprofundată. De exemplu, în cazul echipamentelor de birou – imprimante mari, plottere, copiatoare ș.a. – le transportăm la locul final de utilizare, le despachetăm, le punem pe poziție, le legăm la rețea și instruim clientul în vederea utilizării lor. Deci nu este nevoie ca producătorul echipamentelor să trimită un specialist care să facă asta, deoarece sunt activități care se repetă și pot fi ușor învățate de tehnicienii noștri și transmise mai departe.“
Angajați cu pregătire tehnică diversă și îmbogățită periodic
În cadrul Max Loads lucrează 76 de angajați, din care circa 20 la White Glove, în special tehnicieni care se ocupă de montarea aparaturii, și a căror pregătire este foarte diversă: cei mai mulți sunt electricieni, dar există și mecanici, lăcătuși sau zidari.
Odată ajunși la destinație, ei găsesc soluții pentru a transporta echipamentul în camera unde va fi montat, care poate fi la subsol sau la etajul 10, și se ocupă de instalarea mecanică a acestuia, uneori până la punerea lui în funcțiune.
În cazul bancomatelor, de exemplu, tehnicienii Max Loads fac și lucrări de amenajare, dau găuri în zid sau, dacă înlocuiesc un aparat și nu se mai potrivesc dimensiunile, lărgesc locul din perete, refac zidăria și tencuiala, schimbă termopanele în care sunt încastrate bancomatele și le fixează în podea conform normelor de securitate în vigoare, cu ancoră chimică, bare filetate și dispozitive de siguranță.
Dacă vorbim de UPS-uri, cele mari vin însoțite de baterii care le asigură funcționarea în cazul în care cade curentul și ele trebuie montate și aranjate în rasteluri sau uneori trebuie înlocuite bateriile vechi. În acest caz, tehnicienii Max Loads se ocupă de toate operațiunile, până la faza de conectare, firma având și certificare ANRE pentru a face astfel de lucrări.
Pentru aparatura medicală spectrul de servicii oferite este foarte larg, de la transport, manipulare până la locul unde vor fi utilizate – și uneori este vorba despre echipamente de 300 kg – despachetare, montare mecanică, deoarece multe aparate de laborator vin din două părți, poziționare la înălțimea dorită și fixare cu șuruburi – în variata simplă. În varianta complicată, a aparatelor de radiologie, unde Max Loads nu are tehnicieni calificați, colaborează cu specialiștii clientului sau cu oameni din alte țări și asigură toate serviciile, până la punerea în funcțiune a aparatelor. Înainte de asta clientul verifică instalarea, cablurile, montarea și funcționalitatea și predă aparatul spre folosință spitalului.
În cazul copiatoarelor, care nu diferă mult unele de altele în funcție de marcă, tehnicienii Max Loads nu au nevoie de fiecare dată de noi sesiuni de pregătire, iar dacă sunt totuși particularități ele se pot transmite pe baza unei documentații tehnice.
În condițiile tuturor acestor cunoștințe și deprinderi pe care le au tehnicienii firmei, Valentin Binder declară că încă mai este loc de pregătire pentru ei și că în prezent tocmai este pe cale de a implementa un proiect nou, cu un furnizor european de optică medicală, inclusiv de aparate laser pentru operații la ochi. Și aici angajații Max Loads vor beneficia de training de la client. „Așa se procedează de obicei acolo unde vorbim de operațiuni ceva mai complicate, dar care pot fi replicate și se repetă, pentru că gama de aparate este mică, operațiunile sunt cam aceleași de fiecare dată și este mai simplu și pentru furnizor să nu mai trimită tehnicianul, ci să își folosească specialiștii cât mai eficient.“
Planurile de investiții includ un depozit în București și un nou TMS
Max Loads a investit de la începutul activității circa 300.000 de euro în mașini și echipamente de transport și de manipulat aparatură sensibilă și dispune de două vanuri și de un camion de 10 t, toate carosate și echipate cu lift și cu suspensie pneumatică – la care se adaugă 10 vanuri subcontractate – de lize electrice care pot urca pe scări echipamente de 300-650 kg, de role și echipamente hidraulice de ridicat care ajung până la 40 t.
Planurile de investiții pentru 2022 vizează închirierea unui depozit în București, pentru care deja există discuții și cu clienții, și cu dezvoltatorul, și care din aprilie ar urma să fie operațional. Acest pas a fost necesar deoarece există discuții avansate cu un distribuitor de bancomate cu care probabil se va semna și contractul, dar și pentru că urmează să înceapă un contract cu un producător de echipamente medicale. Unele dintre aparatele de a căror logistică se ocupă Max Loads merg direct de la producător la clientul final, altele se țin însă pe stoc, iar cele demo sunt date unui client și aduse apoi la depozit pentru curățare, dezinfectare, întreținere, după care merg la alt client.
Firma are deja un depozit propriu la Alba Iulia și un parteneriat cu un operator logistic la București, pentru depozitare.
Max Loads va investi în perioada următoare și în achiziționarea și implementarea unui soft care să permită o digitalizare mai bună. Deocamdată are un ERP ce include modul de TMS, dar acesta nu acoperă toate aspectele de care este nevoie.
Lockerele, la început de drum în România
Din 2019, Max Loads are un contract pentru instalarea de lockere. În România lockerele erau la început și încă sunt și acum, dar firma a avut proiecte similare cu un producător austriac, unul dintre cei mai mari de pe acest segment, pentru care a instalat câteva mii de unități în Polonia și în Anglia. „Am abordat firma de curierat din România exact în momentul în care și ea căuta un furnizor de servicii care să monteze lockere și găsise deja unul, dar fără resurse suficiente și fără o acoperire bună în România“, își amintește Valentin Binder începutul colaborării.
Proprietarul transportă lockerele la locație, iar tehnicienii firmei de logistică le montează după un plan stabilit și le pun în funcțiune. La fiecare locație ajunge un număr divers de module separate, de soldați și de coloane cu un număr diferit de compartimente de dimensiuni diferite, pentru colete de mărimi diferite care sunt livrate acolo sau care vor fi colectate de acolo – pentru că acesta este următorul pas, să se poată și trimite pachete prin intermediul lockerelor.
Ele sunt montate mecanic, legate între ele, înșurubate, nivelate și fixate în beton sau în suprafața pe care se așază, folosind șuruburi, tije filetate și parțial ancore chimice. Tehnicienii Max Loads fac și cablajul, deoarece lockerele trebuie să comunice între ele și cu unitatea centrală (calculatorul care preia comanda ușilor) și instalează camerele, iar la final se face intrarea în rețea și se verifică dacă sunt funcționale.
Lockerele sunt mai complexe decât bancomatele, iar operațiunile necesare pentru instalarea lor sunt mai complicate, mai numeroase și mai diverse.
„În intervalul 2019-2021, Max Loads a instalat 595 de lockere pe teritoriul României. Având în vedere nevoile clienților de flexibilitate și viteză de reacție în perioadele de vârf din apropierea Black Friday, compania a răspuns mereu cu promptitudine și profesionalism cerințelor operatorilor de servicii de curierat”, așa cum declară clientul pentru care s-au instalat lockerele.
Relocările industriale, un alt domeniu care are viitorul asigurat
Lockerele nu dețin o pondere mare din cifra de afaceri obținută de Max Loads din White Glove. De altfel, compania se mândrește cu faptul că nu are o mare dependență de niciun domeniu și de niciun client: toți contribuie cu mai puțin de 10% la veniturile sale. Ca domenii, pe primul loc ca pondere în totalul activității se află aparatura medicală, urmată de returul de echipamente IT, bancomatele și relocările industriale. „Acestea din urmă, care intră tot la White Glove, devin tot mai interesante, deoarece putem combina mai multe activități, inclusiv transportul agabaritic, și văd aici numeroase oportunități în perioada următoare. Și nici nu sunt mulți jucători pe piață.“
Până acum Max Loads a relocat fabrici sau utilaje din Ungaria în România și din România în Ungaria și are discuții pentru mutarea uneia din România în Maroc.