Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Asociațiile spaniole solicită și ele măsuri de urgență pentru reglementarea prețului carburantului

În contextul războiului din Ucraina și scumpirii combustibilului de la o zi la alta, Fetransa îi propune guvernului spaniol ca până la normalizarea situației din estul Europei să suspende un articol de lege care se referă la libertatea de a fixa prețurile din transportul rutier de mărfuri. Cererea se bazează pe faptul că este imposibil, în condițiile actuale, să aplici acest articol de lege la contractele de transport pentru a revizui tariful în funcție de variația prețului combustibilului.

De asemenea, Fetransa mai solicită reglementarea prețului combustibilului dacă situația excepțională pe care o trăim va continua. Federația crede că este necesar să se adopte măsuri care să împiedice prăbușirea, „mai mult decât previzibilă, în câteva zile“, a întregului sector al transportului rutier de mărfuri, cu consecințe dramatice pentru întreaga țară.

În sprijinul acestor solicitări se amintește că prețul mediu al motorinei A în Spania era în decembrie 2021 de 1,347 de euro/l, iar în prima săptămână din martie a ajuns la 1,677 de euro/l, adică o creștere de 24,49%. Numai în martie prețul a crescut cu 32 de eurocenți/l și se așteaptă noi creșteri, astfel că o scumpire cu 39% în numai opt zile este mult mai mult decât poate piața să suporte. Fetransa mai arată că este conștientă de gravitatea situației internaționale, dar că prăbușirea sectorului de transport ar aduce și ea consecințe dezastruoase asupra economiei Spaniei. „Nu este vorba despre a câștiga mai mult sau mai puțin, ci despre a supraviețui în așteptarea unei schimbări a situației care să permită revenirea la o economie de piață liberă, care trebuie să fie regula generală din relațiile comerciale.“ În același context, o altă asociația spaniolă a transportatorilor, FENADISMER, consideră că este inadmisibil ca furnizorii de energie să obțină „beneficii scandaloase“ din situația economică actuală, în detrimentul cetățenilor spanioli, firmelor mici și mijlocii și persoanelor fizice autorizate care lucrează în transport. De aceea federația îi cere guvernului să intervină urgent pe piața de carburant, pentru a evita prăbușirea firmelor de transport, care nu își pot asuma o scumpire cu peste 50% a motorinei, așa cum a fost cea din ultimele luni.

FENADISMER, care, așa cum v-am mai informat, a acționat în instanță câțiva furnizori de combustibil din Spania, arată și de această dată că ei au mers din nou prea departe, incluzând în prețurile finale de vânzare a combustibililor creșteri pe care țițeiul le-ar putea avea în viitor pe piețele internaționale, în ciuda faptului că produsul pe care îl au pe stoc și care este vândut la un moment dat a fost achiziționat la prețuri mult mai mici.

FENADISMER amintește că acești furnizor procedează la fel ca în timpul crizei economice din 2008, când și-au mărit mult marjele de profit, fără să țină cont de impactul deciziilor lor asupra întregii economii a Spaniei, drept pentru care au fost sancționați de Comisia pentru Concurență.

În concluzie, federația îi solicită guvernului să intervină urgent și prin măsuri excepționale, cât timp situația de la nivel internațional nu se schimbă, și să limiteze, printre altele, prețurile maxime de vânzare a combustibililor, așa cum s-a întâmplat în anii ’90.

Articole similare

Ad