Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Economiștii critică măsurile Germaniei pentru subvenționarea carburanților

Economiști de renume au criticat subvenția pentru carburanți propusă de ministrul federal de finanțe Christian Lindner (FDP) pentru a-i proteja pe conducătorii auto față de prețurile ridicate ale carburanților. “Ajutorul nu trebuie dat cu stropitoarea, ci trebuie să fie țintit. De aceea, cred că reducerea de preț pentru carburanți nu este instrumentul potrivit”, a declarat Clemens Fuest, președintele Institutului Ifo din Munchen, pentru “Rheinische Post”.

Veronika Grimm de la “Wirtschaftsweise” a subliniat: “Discuția despre reducerile la carburanți este complet deplasată. Trebuie să ajutăm veniturile clasei mici și mijlocii. Cu toate acestea, reducerile pentru carburanți reduce presiunea mai mult pentru cei cu venituri mari, deoarece aceștia dețin mai multe mașini și parcurg distanțe mai mari.”

“Pentru gospodăriile cu venituri mari, ponderea cheltuielilor cu benzina este deosebit de mare, astfel că reducerea prețului la benzină tinde să fie o redistribuire de jos în sus”, a continuat Fuest, șeful Ifo. Guvernul federal a decis deja acordarea de ajutoare specifice, cum ar fi ajutoarele pentru navetiștii care fac naveta pe distanțe lungi sau subvențiile pentru costurile de încălzire.

Grimm, membru al Consiliului de experți economici al guvernului german, a declarat că reducerile de preț pentru combustibil reduc prețul combustibililor fosili. “Acest lucru contravine protecției climei și exacerbează masiv provocările în cazul unei posibile opriri a aprovizionării cu gaz rusesc. Avem nevoie de un efect de atenuare a prețurilor ridicate asupra cererii, astfel încât să nu ne confruntăm cu provocări și mai mari decât cele existente în cazul unei penurii de combustibili fosili.”

Ajutorul trebuie să fie direcționat, a spus Grimm. “O alocație pentru energie pe care beneficiarii ar trebui să o declare ca venit este imaginabilă. Apoi ar fi rambursată din nou, într-o măsură mai mare, de către cei cu venituri mari. De asemenea, programele de eficiență energetică ar putea fi de ajutor.”

Lindner a pus în joc subvenția temporară de stat pentru combustibil. El vrea să împingă prețul benzinei/motorinei la mai puțin de 2 euro pe litru. El consideră că subvenția pentru energie cerută de Verzi este nepotrivită. Între timp, Institutul Ifo a anunțat, de asemenea, că prețurile ridicate la benzină și motorină nu sunt neobișnuite, în ciuda unei scăderi semnificative a prețului țițeiului. Dacă cererea de pe piață rămâne ridicată, prețurile ridicate s-ar putea stabiliza, “de exemplu, pentru că cumpărătorii se așteaptă la prețuri și mai mari în viitor”, a declarat expertul în energie de la Ifo, Karen Pittel, pentru “Augsburger Allgemeine”.

“Practic, observăm acest lucru într-o oarecare măsură doar în ceea ce privește cererea de combustibil pentru încălzire și motorină.” Faptul că prețurile la benzină și motorină reacționează în mod asimetric la creșterea și scăderea prețurilor la țiței nu este un fenomen nou.

Articole similare

Ad