Asociația germană pentru logistică BVL se așteaptă la perturbări și mai mari în lanțurile de aprovizionare, precum și la scăderea disponibilității materiilor prime importante. Situația critică va dura cel puțin până la jumătatea anului 2023.
La recenta reuniune de la Duisburg, Comitetul executiv al Asociației Logistice Germane (BVL) s-a întrunit cu privire la provocările actuale din lanțurile de aprovizionare și în ceea ce privește achizițiile de materii prime. Oficialii BVL au căzut de acord că previziunile anterioare sunt prea optimiste.
„Numărul de nave care trebuiau să descarce în Shanghai are o dimensiune cu totul nouă. Numai acest lucru va pune o presiune masivă asupra economiei“, a declarat Dorothea von Boxberg, CEO Lufthansa Cargo. „Chiar și în scenariul optimist, problemele vor continua cel puțin până la jumătatea anului 2023“, a punctat și Josip T. Tomasevic, Vicepreședinte Senior la AGCO Corporation.
Specialiștii BVL au mai afirmat că și în cazul în care portul Shanghai va fi decongestionat și fabricile din China vor ieși din lockdown, până ce lanțurile de aprovizionare vor reintra oarecum în normal va dura multe luni. La un moment dat, navele vor fi goale, dar zonele portuare pline. De asemenea, congestiile se vor muta în porturile europene, care nu vor putea face afluxului de marfă după această perioadă de restricții.
Specialiștii din industrie au descris criza energetică și deficitul de materii prime ca fiind cel mai mare pericol actual.
„Lipsa materiilor prime și creșterea costurilor înseamnă că proiectele de construcție planificate nu sunt implementate sau sunt întârziate. Investițiile statului se vor schimba și ele pentru că acesta nu poate plăti toate măsurile planificate pe termen lung. Consecințele războiului și ale programelor de compensare din cauza pandemiei de coronavirus vor face ca programele de finanțare să devină mai reduse sau mai întinse ca perioadă de timp. Multe companii vor fi nevoită să facă angajări pentru programe de scurtă durată din cauza lipsei de materii prime, precum și a costurilor ridicate cu energia. În general, Germania se confruntă cu provocări majore“, au punctat oficialii BVL.