
Traficul urban modern este mai complex decât traficul în medii clar structurate, cum ar fi autostrăzile. O mare varietate de utilizatori ai drumurilor se deplasează cu dinamică individuală și direcții de deplasare diverse într-un spațiu foarte restrâns. Prin urmare, zonele urbane prezintă un cadru de mobilitate complet diferit pentru stabilirea tehnologiilor de automatizare decât, de exemplu, transportul de la un centru la altul cu camionul pe autostradă.
Pentru a putea exploata potențialul vehiculelor automatizate pentru o mai mare siguranță, eficiență energetică și calitate a vieții și în mobilitatea urbană, 15 parteneri din industria auto, industria furnizoare, dezvoltarea de software, știință și institute de cercetare și-au unit forțele în 2017 în cadrul proiectului comun @CITY, finanțat de Ministerul Federal German al Economiei și Acțiunii Climatice (BMWK).
În cadrul diferitelor subproiecte, aceștia au abordat diversele cerințe tehnice ale conducerii automate în traficul urban turbulent cu alte autovehicule, pietoni și bicicliști: detectarea precisă a mediului în care se află vehiculul cu ajutorul diferiților senzori și înțelegerea corectă a situațiilor, derivarea corectă a cursurilor de acțiune, dar și localizarea exactă cu o precizie de câțiva centimetri cu ajutorul hărților digitale, precum și comunicarea cu alți actori din trafic.
Pornind de la aceste elemente, funcțiile de conducere automată au fost implementate sub formă de prototipuri în vehicule de testare și testate în condiții realiste. MAN Truck & Bus s-a axat pe dezvoltarea de tehnologii pentru autobuzele urbane care permit abordarea automată a stațiilor.
MAN Lion’s City conduce până la oprire cu ajutorul automatizării de înaltă precizie
În cadrul prezentării oficiale a rezultatelor proiectului @CITY, pe 22 iunie, la Centrul de Testare Aldenhoven, MAN a demonstrat precizia sensibilă a autobuzului, deoarece apropierea extrem de precisă de bordura stației de autobuz nu numai că determină dacă pasagerii pot urca și coborî din autobuz cu o accesibilitate optimă, dar ajută și la protejarea anvelopelor și, astfel, la reducerea uzurii și a costurilor.
De asemenea, autobuzul MAN automatizat din cadrul proiectului @City stăpânește deja comunicarea cu alte vehicule pentru ieșirea în siguranță din stație: atunci când este activat semnalul de viraj la stânga, un semnal electronic este trimis simultan către mașinile automatizate care se apropie din spate, astfel încât acestea să încetinească și să aștepte până când autobuzul a părăsit din nou stația în siguranță.
„@CITY ne-a oferit informații importante pe calea transportului urban automatizat cu autobuzul și ne-a arătat cum putem utiliza în mod rațional funcțiile de conducere autonomă, dar și comunicarea cu alte vehicule în exploatarea practică”, a rezumat Walter Schwertberger, manager de proiect @CITY la MAN Truck & Bus, la finalul celor 2 zile de demonstrații ale proiectului din Aldenhoven.