La sesizarea transportatorilor, Politia Romana a trecut la fapte, iar in judetul Vaslui au fost desfasurate recent actiuni concrete impotriva „piratilor“. Astfel, dintr-o lista de aproximativ 50 de autovehicule reclamate ca fac piraterie, aproximativ jumatate au fost depistate si sanctionate, potrivit comisarului-sef George Grigore, unele chiar pe legea 12 privind protejarea populatiei impotriva unor actiuni ilicite. Foarte multe sanctiuni au fost aplicate prin hotarare a consiliului local de efectuare de transport fara autorizatie si multe alte sanctiuni pe nerespectarea regimului rutier, fiind ridicate permise de conducere si certificate de inmatriculare.
Problema este ca, potrivit legii 12, la depistarea activitatii de transport ilegal de persoane se impune – pe langa amenda – si confiscarea vehiculului. Sunt antecedente pe confiscarea carutelor, care a fost prevedere in ordonanta 195 privind circulatia pe drumurile publice, iar in 2008 Curtea Constitutionala a decis ca aceasta masura nu este constitutionala, astfel ca a fost abrogata din ordonanta. S-a solicitat un punct de vedere directiei juridice din cadrul Inspectoratului General al Politiei si odata ce se va primi raspuns de confiscare sau nu a autovehiculelor se va demara actiunea in forta. Dupa judetul Vaslui vor urma si altele, pentru a combate pirateria la nivel national, a dat asigurari George Grigore in cadrul conferintei nationale FORT.
Lucrurile nu merg atat de reprede pe cat si-ar dori operatorii, insa problema nu este simpla, mai ales ca in unele cazuri masinile se pare ca apartin unor primari, ai unor politisti locali etc.