Compania Rethink Energy a cercetat tendințele în producția de hidrogen verde, începând cu evoluția celulelor electrolitice (sau electrificatoare), instalațiile electrochimice necesare pentru a stoca electricitatea produsă din surse regenerabile în hidrogen prin descompunerea moleculei de apă.
Studiul prevede că cererea mondială de hidrogen va ajunge la 735 de milioane de tone până în 2050 (în prezent, aceasta este de 70 de milioane de tone), mare parte din această cantitate urmând să fie produsă prin electroliză. Prin urmare, va fi nevoie de multe electrolizoare, iar Rethink Energy estimează că până la sfârșitul acestui deceniu vor fi produse peste 100 GW (în 2020 vor fi 2 GW). Astfel, capacitatea va crește de cel puțin 5 ori.
Cercetarea afirmă că producătorii de electrolizoare din țările occidentale s-au angajat deja să construiască fabrici pentru cel puțin 42 GW până în 2030, reducând costul până la acea dată de la 1.400 USD pe kW, cât este în prezent, la 340 USD pe kW. Se așteaptă ca acest lucru – împreună cu reducerea costurilor de producție a energiei regenerabile – să ducă la o reducere a prețului hidrogenului verde, care ar putea ajunge la 1,5 dolari pe kg până în 2030 (față de actualul preț de 4 dolari pe kg, cel mai mic din SUA, conform Global Platts).
Rethink Energy adaugă că această scădere va face ca hidrogenul să devină mai accesibil și că „datorită acestor economii de scară similare, costul energiei solare, în special, va scădea sub 20 de dolari pe MWh până la sfârșitul deceniului, reprezentând 37% din reducerea globală a costurilor hidrogenului verde”.