Comisia Europeană (CE) a trimis României pe 29 septembrie scrisori de punere în întârziere pentru faptul că nu și-a prezentat strategiile naționale pe termen lung în temeiul Regulamentului (UE) 2018/1999 privind guvernanța uniunii energetice și a acțiunilor climatice.
Până în prezent, nici Bulgaria, Irlanda sau Polonia nu au notificat încă Comisiei strategiile lor naționale pe termen lung.
De asemenea, CE a transmis că statele membre au la dispoziție două luni pentru a arăta Comisiei strategiile. În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la aceste cazuri.
Strategiile naționale pe termen lung sunt importante pentru contribuirea realizării transformării economice, cât și pentru obiectivele mai ample de dezvoltare durabilă. În plus, acestea ajută la progresele obiectivelor climatice pe termen lung stabilite de Acordul de la Paris.
„La nivelul UE, Uniunea și-a finalizat strategia pe termen lung în 2019, obiectivul de bază fiind ca Europa să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Prin Legea europeană a climei, UE a consacrat în legislație obiectivul neutralității climatice și obiectivul intermediar clar de reducere a emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55 % până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990.”,
a precizat CE în comunicat.