Incidenta furturilor de marfa in Romania creste usor de la an la an si nu toate cazurile ajung sa fie raportate la Politie. Pentru a avea succes in prinderea hotilor si recuperarea marfii, beneficiarii sunt incurajati se sesizeze imediat cazul la Inspectoratul General al Politiei, chiar si atunci cand au o simpla suspiciune, indiferent daca este vorba de Romania sau de un alt stat membru sau ne-membru UE, intrucat Politia Romana are posibilitatea de a comunica – prin Interpol sau prin Centrul de Cooperare Internationala Politieneasca – cu omologii lor din alte state, pentru a se face verificarile care se impun.
„Beneficiarii nu trebuie sa se lase pacaliti de tergiversarile hotilor, de genul camionul are pana, este blocaj pe drum, coada la vama etc., sub pretext ca sa intarzie reactia politiei si marfa sa fie deja distribuita. Atunci cand reclamatia se face cu intarziere, chiar daca prindem hotul, prejudiciul ramane, pentru ca nu se mai gaseste marfa“, explica Daniel Biro, comisar-sef in cadrul IGP.
Mare atentie si in momentul in care se vand camioane din flota, recomandarea IGP fiind ca fostul proprietar sa se asigure ca radiaza vehiculul din circulatie pentru a fi inmatriculat de cumparator.