A doua zi a conferinței a inclus concluziile sondajului anual derulat de Gartner cu participarea CIO și a executivilor din zona de tehnologie, expunerea perspectivelor despre metavers și despre modul în care CIO pot accelera sustenabilitatea utilizând tehnologiile emergente. Ca și în cele mai importante momente din ziua 1, am selectat o serie de sesiuni care pot fi redate pe aplicația Gartner Conference Navigator sau pe portalul evenimentului. Așadar, dacă participați la simpozion (sau v-ați înscris pentru acesta) și ați ratat vreunul dintre ele, le puteți viziona la cerere în funcție de programul dumneavoastră.
Liderii executivi au câștigat multă influență în timpul pandemiei, dar acum s-ar putea afla în situația de a depune eforturi pentru a susține această influență. În această sesiune, Daniel Sanchez-Reina, VP Analyst la Gartner, a explicat modul în care directorii CIO și directorii de tehnologie au oportunitatea de a-și demonstra înțelegerea, impactul, contribuțiile pe care le au în zona de afaceri și limitările organizațiilor lor.
Metaversul este un spațiu virtual colectiv comun, creat prin convergența realității fizice și digitale îmbunătățite virtual. În această sesiune, Marty Resnick, VP Analyst la Gartner, a realizat o introducere în metaverse și a prezentat cele trei etape ale dezvoltării acestuia în următorii opt ani.
Aflat acum în al doilea deceniu de derulare, sondajul global al Gartner realizat în rândul CEO descoperă schimbări de prioritate ale liderilor de afaceri care vor redirecționa utilizarea tehnologiei în afaceri. Evenimentele importante remodelează lumea afacerilor, iar această sesiune explică o parte dintre consecințele cu efect de domino pentru CIO.
2022 s-a derulat după un scenariu destul de diferit față de ceea ce majoritatea directorilor executivi (și, în general, toată lumea) se aștepta să fie, ca prim an post-pandemic. Noi perturbări au apărut odată cu izbucnirea războiului din Ucraina și cu apariția crizelor de combustibil și energie din Europa și din alte părți ale globului. Acest lucru se reflectă în schimbarea priorităților CEO – creșterea afacerilor rămâne numărul 1, totuși a scăzut ca pondere a menționării pe primele poziții de la 56% în 2020 și 2021 la 51% pentru 2022 și doar 39% pentru 2023. Și unele priorități, cum ar fi „clienții” au scăzut surprinzător până la 6% fiind a 10-a opțiune în lista de priorități, în timp ce angajații și talentele sunt a doua prioritate pentru CEO, având o pondere de 38%.
Sustenabilitatea și grija față de mediu a rămas în topul primelor 10 priorități de afaceri ale CEO în timpul pandemiei și, cu 12%, se află pe poziția a 8-a, urmată de gestionarea inflației ca a 9-a prioritate, înregistrând 6% dintre mențiuni. Inflația nu s-a numărat printre preocupările sau prioritățile CEO de peste un deceniu. În mod surprinzător, productivitatea și eficiența nici măcar nu și-au găsit locul în rândul primelor 10 priorități ale CEO.
Navigând în condițiile neobișnuite, nemaiîntâlnite ale acestei „economii ciudate”, CEO-ul va fi mai lent în reacții, mai ponderat și mai puțin sigur. În această situație, CIO îl poate ajuta pe CEO să fie mai rapid și mai hotărât.