Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

P3 Logistic Parks a încheiat tranzacții pentru 78.000 m2 în primele 9 luni ale anului 2022

P3 Logistic Parks a încheiat, în România, în primele nouă luni ale acestui an, tranzacții pentru 78.000 m2 de spații logistice și de birouri. Din totalul tranzacțiilor, 34% sunt contracte noi pe termen lung (26.533 m2), iar două treimi sunt contracte pe termen scurt sau prelungiri ale contractelor existente (51.505 m2).

Printre proiectele pe care dezvoltatorul le-a derulat în această perioadă pe plan local se numără finalizarea spațiilor de cazare din cadrul Bucharest A1 Park, ce completează seria de facilități suplimentare din parc. De asemenea, ca parte din strategia de dezvoltare în România, P3 inaugurează un nou segment de activitate, cel de logistică urbană. Astfel, P3 a achiziționat anul acesta un teren intravilan de aproximativ 4 hectare în zona de est a Bucureștiului, în interiorul centurii, unde intenționează să dezvolte un depozit de 18.000 m2.

Sînziana Pardhan, Managing Director P3 în România, spune: „Putem afirma că, până acum, 2022 a fost un an foarte bun din perspectiva dinamicii pieței. În continuare, ponderea cea mai mare în discuțiile pe care le avem cu clienții o au companiile de logistică, urmate de retaileri și distribuitori. Deși la nivelul volumului de tranzacții nu am resimțit un impact negativ, remarcăm îngrijorări din partea clienților noștri cu privire la anul următor, dat fiind impactul scumpirilor generalizate asupra puterii de cumpărare. Având în vedere creșterea costurilor cu utilitățile, vom continua să prioritizăm investițiile în măsurile de eficiență energetică și sustenabilitate a portofoliului nostru, după ce anul trecut am primit standardul Very Good BREEAM-In-Use pentru toate clădirile logistice existente în cadrul P3 Bucharest A1.”

Performanță operațională și financiară puternică, în ciuda volatilității macroeconomice

La nivelul grupului P3 Group, veniturile nete din chirii s-au majorat în primul semestru cu 11%, ajungând la 169 de milioane de euro. EBITDA recurent a crescut cu 10%, până la 143 milioane de euro, ceea ce corespunde unei marje de profit de 83%. De la începutul anului, portofoliul P3 a crescut cu peste 9%, ajungând la o valoare brută a activelor (GAV) de 8,2 miliarde de euro. În timp ce randamentele au rămas stabile, cea mai mare parte a creșterii valorii a fost generată de creșterea nivelului chiriilor, determinată de cererea ridicată continuă, după cum reiese din nivelul record de ocupare de 98%. Marja medie de creșterea a chriilor pentru contractele noi a fost, de asemenea, foarte mare, de +9%.

P3 se află în continuă creștere, atât prin dezvoltări, cât și prin achiziții, și răspunde la cererea puternică din sectorul logistic. În prima jumătate a acestui an au fost încheiate două achiziții de active existente, P3 Straubing în Germania și P3 Deventer în Olanda, precum și o tranzacție de forward funding, P3 Assen în Olanda. În plus, 300.000 m2 de noi dezvoltări au fost finalizate în cursul anului până în prezent, iar alți 300.000 m² sunt în curs de construcție, 47% din aceste spații fiind preînchiriate.

Un moment important din 2022 a fost anunțarea și punerea în aplicare, în ianuarie, a unei noi strategii financiare. S&P Global Ratings a atribuit grupului P3 un rating de credit BBB cu perspectivă stabilă, iar un program de obligațiuni EMTN a fost inaugurat la Bursa de Valori din Luxemburg. P3 și-a făcut cu succes debutul pe piața de obligațiuni cu o emisiune de obligațiuni verzi, negarantate, de rang superior, în valoare de 1 miliard de euro, la niveluri atractive, cu cupoane de 0,875% pe termen de 4 ani și de 1,625% pe termen de 7 ani. Obligațiunile au fost emise în conformitate cu noul cadru de finanțare ecologică al P3, sprijinind strategia generală a companiei în materie de inițiative de mediu, sociale și de guvernare (ESG). Compania dispune de o lichiditate amplă în cadrul unei facilități de credit de tip revolving de 750 de milioane de euro, care a fost complet neutilizată la sfârșitul lunii iunie. Raportul împrumut/valoare a fost de 44,5% la sfârșitul aceleiași luni. P3 are ca obiectiv integrarea inițiativelor ESG la toate nivelurile de activitate și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră ale operațiunilor și portofoliului său. În primele 6 luni ale anului 2022, utilizarea LED în întregul portofoliu a crescut de la 56% la 77%. La începutul anului, 45% din portofoliul companiei era certificat BREEAM, iar acest procent a crescut la 64% până la sfârșitul lunii iunie. Până la finalul anului 2022, 75% din portofoliul P3 va respecta standardele recunoscute pentru clădirile ecologice, cu obiectivul de a atinge cel puțin standardul BREEAM „Excelent” sau echivalent pentru toate dezvoltările noi și cel puțin BREEAM „Foarte bun” sau echivalent pentru activele existente.

Articole similare

Ad