Retrospectiva pieței europene de transport rutier din 2022 realizată de Upply se oprește și asupra flotei poloneze, numărul 1 în Europa ca volum de activitate, înaintea Germaniei, Spaniei, Franței și Italiei, dar care trece printr-o perioadă dificilă. În martie, Jan Buczek, președintele ZMPD, uniunea patronală a transportatorilor internaționali (ce reunește 3.200 de companii cu 100.000 de vehicule și 150.000 de angajați), i-a scris premierului polonez cu privire la situația dezastruoasă a industriei poloneze de transport rutier internațional.
La aceasta s-a ajuns deoarece, după modelul Statelor Unite în urma Marii Depresiuni din 1929, Polonia a vrut să-și relanseze economia cu un New Deal, ca răspuns la pandemia de Covid-19, și guvernul a pus în aplicare numeroase reforme ambițioase menite să schimbe profund sistemul de impozitare. Or, ZDMP consideră că de fapt dorința de a instaura ordinea a dus la haos organizatoric și la incertitudine în ceea ce privește aplicarea unor dispoziții neclare și de neînțeles. Și, pentru că normele privind remunerarea conducătorilor auto din Polonia s-au schimbat, impozitele și contribuțiile la asigurările sociale au crescut și ele, iar în prezent costurile cu salariile sunt, în medie, cu 30% mai mari decât înainte de această măsură.
Dacă adăugăm Pachetul Mobilitate – obligația de a readuce vehiculul la bază la fiecare opt săptămâni, limitarea cabotajului și noile dispoziții privind detașarea lucrătorilor – transportul a devenit mai complex, iar costurile, mai mari.
În cele din urmă, Polonia a fost afectată mai mult decât alte țări de războiul dintre Rusia și Ucraina, atât prin explozia costurilor cu combustibilul, cât mai ales prin faptul că firmele din această țară au pierdut șoferi de origine ucraineană și belorusă prin complicarea procedurilor de reînnoire a vizelor. În Polonia aproape 30% dintre șoferii care lucrau la început de 2022 în transport internațional erau cetățeni străini, majoritatea ucraineni (aproximativ 75%) și bieloruși (aproximativ 20%), așa cum atestă analizele IRU. Al doilea impact al războiului este reducerea sau chiar pierderea piețelor de transport din est din cauza embargourilor și restricțiilor de la punctele vamale, ceea ce a redus cifra de afaceri a companiilor de transport internațional.
Prin urmare, Polonia se teme de un val de falimente la sfârșitul acestui an. În 2022, cifra de afaceri a companiilor poloneze de transport a crescut la fel ca peste tot în Europa. Dar creșterea se datorează exclusiv indexării tarifelor în funcție de prețul combustibililor, nu unei creșteri a numărului de transporturi. Deci se intră într-o perioadă de dinamică mai slabă a pieței, cu o bază de costuri foarte ridicată.