Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

LSE si Goodyear au identificat mai multe tipuri de personalitati printre soferi

Psihologii de la London School of Economic and political Sciences (LSE) si Goodyear au realizat un studiu pe tema sigurantei rutiere si au identificat sapte moduri diferite in care oamenii raspund cand interactioneaza cu alti conducatori auto, prezentand si sapte tipologii, dupa modul in care isi abordeaza fiecare incertitudinea si propriile sentimente. Asta pentru ca, in timp ce ne putem face griji in legatura cu modul altora de a conduce, e important sa stim si ceea ce facem noi insine cand ies la iveala personalitatile pe care nu le placem.
 

Din punct de vedere psihologic, aceste tipuri de personalitate reprezinta diferite masti pe care soferii le folosesc pentru a face fata frustrarii si sentimentelor puternice pe care le incearca.

Cele sapte personalitati de condus sunt:
profesorul: simte nevoia sa se asigure ca ceilalti conducatori auto stiu ca au procedat gresit si asteapta recunoastere pentru eforturile pe care le-a depus pentru a-i invata pe altii.
Domnul Stie Tot: crede ca este inconjurat numai de prosti si incompetenti si se manifesta strigand la alti conducatori auto, ramanand la loc sigur, in masina.
competitorul: simte nevoia sa o ia inaintea tuturor celorlalti conducatori auto si se enerveaza cand altcineva i-o ia inainte. Aceasta personalitate accelereaza cand altcineva incearca sa il depaseasca, pentru a se asigura ca nimeni nu i-o ia inainte.
pedepsitorul: doreste sa pedepseasca alti conducatori auto in cazul oricarui comportament gresit. Initiativele lui se pot sfarsi cu datul jos din masina sau cu apropiatul direct de alti conducatori auto.
filosoful: accepta cu usurinta greselile si incearca sa le explice rational. Reuseste sa isi controleze propriile emotii si sentimente in masina.
evitantul: trateaza greselile altor conducatori auto la modul impersonal si le expediaza ca fiind rezultate ale intamplarii.
evadantul: asculta muzica si vorbeste la telefon pentru a se izola de restul. Evadantii aleg sa participe doar la relatiile sociale selectate, astfel incat sa nu fie nevoie sa relationeze cu alti conducatori auto pe drum. Aceasta este, de asemenea, o strategie pentru a nu se frustra din prima.

Cele mai multe astfel de comportamente pot duce la situatii periculoase pe sosea, dar intelegand ce tip ce comportament scoatem la iveala si ce tip de situatii le provoaca putem incepe sa avem un control mai bun.
Trebuie tinut insa cont de faptul ca noi nu suntem intotdeauna pe deplin una sau alta din aceste personalitati.

Articole similare

Ad