Potrivit Raportului de Conjunctura 2015, publicat de AHK, regiunea Europei Centrale si de Est (ECE) este deosebit de importanta pentru companiile germane, acesteia revenindu-i o pondere de 13,6% din comertul tarii. Importurile germane din regiune au insumat anul trecut 136 de miliarde de euro (total importuri germane : 917 miliarde de euro), exporturile au fost de 142 de miliarde de euro (total de 1.134 miliarde de euro).
Aproape 10% din totalul investitiilor straine germane se realizeaza in tarile ECE, numeroase companii investind aici strategic, pe termen lung, deschizand capacitati de productie, fara de care concernele-mama nu ar fi atat de performante.
Datorita pozitiei geografice favorabile si celor 20 de milioane de locuitori, Romania este o piata de desfacere importanta in zona, care ofera companiilor germane perspective bune pentru planurile lor de afaceri. Cresterea economica de anul trecut, de 2,8%, a depasit-o cu mult pe cea a multor state europene. Cresterea PIB se datoreaza mai ales activitatii crescute in ceea ce priveste exporturile, dar si avantului consumului privat. Industria (+3,5%) si comertul au evoluat, de asemenea, pozitiv, in timp ce sectorul constructiilor a ramas in urma. Cel mai mult a crescut sectorul IT (+11%), care contribuie cu 6% la PIB-ul Romaniei.
Romania prezinta un mediu macroeconomic stabil, cu un PIB/cap de locuitor de 7.600 de euro, o rata a inflatiei care a scazut in 2014 la 1,4%, de la 3,2% in 2013, si o rata a somajului cu 6,8% mai mica decat in ultimii doi ani. Investitiile straine directe in Romania au inregistrat un regres de 11%, fata de 2013, pana la 2,4 miliarde de euro. Jumatate din acestea provin din Olanda, Austria si Germania.
In 2014, cel mai important partener comercial al Romaniei a fost, pentru a opta oara consecutiv, Germania. Volumul schimburilor comerciale intre cele doua state a crescut din nou (+10,3%) si a insumat 21,3 miliarde de euro.