Thierry Breton, comisarul pentru piața internă și S Iswaran, ministrul industriei și comerțului din Singapore au semnat pe 1 februarie un parteneriat digital care va consolida cooperarea în domeniul cercetării în ceea ce privește tehnologiile de vârf, precum inteligența artificială (IA) și semiconductorii.
În calitate de parteneri strategici, UE și Singapore urmăresc să faciliteze libera circulație a bunurilor și serviciilor în economia digitală, protejând în același timp viața privată.
De asemenea, reflectă relația dinamică pe care UE a construit-o cu o economie deschisă, orientată spre exterior, cu un centru logistic și financiar dinamic din Asia de Sud-Est. Ambele părți au convenit să colaboreze în domenii, precum semiconductorii, fluxurile de date de încredere și inovarea în materie de date, încrederea digitală, standardele, facilitarea comerțului digital, competențele digitale pentru lucrători și transformarea digitală a întreprinderilor și a serviciilor publice. Totodată, parteneriatul va ușura comerțul digital, inclusiv prin depunerea de eforturi în direcția unor proiecte comune, cum ar fi tranzacțiile fără suport de hârtie, facturarea electronică, plățile electronice și cadrul de tranzacții electronice.
Acest parteneriat este în concordanță cu comunicarea „Busola pentru dimensiunea digitală 2030: modelul european pentru deceniul digital” și reprezintă un alt pas esențial în punerea în aplicare a Strategiei indo-pacifice a UE.
Printre domeniile prioritare de cooperare pentru anul următor au fost explorarea abordărilor comune în ceea ce privește identificarea electronică și guvernanța în domeniul inteligenței artificiale, precum și lucrul la proiecte de facilitare a comerțului digital și a transformării digitale a IMM-urilor. Semnarea principiilor privind comerțul digital reprezintă un prim rezultat tangibil al parteneriatului și un pas esențial în punerea în aplicare a Strategiei indo-pacifice a UE. Aceste principii demonstrează că UE și Singapore împărtășesc același angajament față de o economie digitală deschisă, echitabilă și competitivă, fără bariere comerciale nejustificate.