Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Modificarile Codului muncii slabesc competitivitatea Romaniei

Camera Franceza de Comert, Industrie si Agricultura din Romania ( CCIFER) si Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania) isi exprima ingrijorarea privind proiectul de modificare a Codului Muncii. Potrivit unui comunicat primit la redactie, cadrul actual, in vigoare din 2011, a fost bine primit de mediul privat si a condus la o crestere a numarului de locuri de munca si o scadere a somajului, la o crestere economica pozitiva, o crestere a salariului minim si mediu si o scadere a conflictelor de munca. A reprezentat o garantie, fie ea si minima, a stabilitatii pietei muncii si, pe cale de consecinta, a competitivitatii actuale a economiei romanesti.
 

Proiectul de modificare a Codului Muncii, aflat in prezent in procedura de legiferare la Camera Deputatilor, reduce drastic flexibilitatea conditiilor de munca, conducand la scaderea competitivitatii companiilor si a Romaniei. Din punctul de vedere al reprezentantilor celor doua camere, in cazul adoptarii lor, acestea nu numai ca nu vor aduce beneficii economiei Romaniei, ci o vor pune in pericol, generand riscul inchiderii unor companii, renuntarii la investitii planificate si, ca o consecinta fireasca, cel al desfiintarii unui numar semnificativ de locuri de munca si al cresterii somajului.
Revenirea la un cadru legislativ mai rigid decat cel din anul 2011 este o masura profund inadaptata realitatilor actuale ale economiei si pietei muncii. Un exemplu in acest sens este propunerea de reintroducere a contractului colectiv de munca la nivel national, care ar putea duce in fapt, la existenta a doua reglementari paralele distincte aplicabile la nivel national (Codul Muncii si CCM National). O astfel de propunere este inacceptabila in contextul in care dubla reglementare din trecut a creat o serie nesfarsita de probleme practice de interpretare si aplicare si dezbateri inutile. „Consideram ca un nou CCM National nu este de natura sa atraga investitii si crearea de noi locuri de munca. Negocierea la nivel de unitate este si trebuie sa ramana cel mai important si eficient instrument de stabilire a unor conditii de munca adaptate la situatia concreta,” au declarat reprezentantii AHK Romania.
„Ne dorim o sansa la dialog real pe marginea Codului muncii – impactul acestuia asupra atractivitatii Romaniei si a competitivitatii companiilor este esential. Expertii nostri au elaborat o serie de propuneri concrete pentru ameliorarea competitivitatii Romaniei. Acest proiect de lege este un pas inapoi care ar putea costa numeroase locuri de munca in industrie si servicii” – au declarat reprezentanti ai CCIFER.
CCIFER si AHK Romania constata ca reglementarea actuala a raporturilor de munca (individuale sau colective) face in prezent obiectul unui numar record de initiative legislative si propuneri de modificare care creeaza premisele periclitarii grave a situatiei economice actuale si a cresterii competitivitatii Romaniei. Lipsa de predictibilitate, instabilitatea si incoerenta cadrului legislativ actual (cauzate de numarul mare de modificari succesive ale reglementarilor, precum si de nerespectarea normelor elementare de tehnica legislativa) reprezinta aspecte asupra carora reprezentantii mediului de afaceri din Romania au tras in permanenta, in ultimii ani, serioase semnale de alarma.
CCIFER si AHK Romania grupeaza in prezent peste 1000 de companii franceze, germane si romane, reprezinta peste 350.000 de locuri de munca, iar peste 25% din schimburile comerciale ale Romaniei sunt realizate cu Germania si Franta. Preocuparile noastre majore sunt durabilitatea si stabilitatea investitiilor actuale, precum si cresterea potentialului Romaniei de a atrage noi investitii.

Articole similare

Ad