În evaluarea impactului care stă la baza propunerii de reducere drastică a emisiilor de Carbon ale autovehiculelor comerciale din 2030, Comisia Europeană a analizat și luarea în considerare a combustibililor regenerabili și cu emisii scăzute de carbon și a concluzionat că aceștia nu sunt cel mai eficient instrument. Dimpotrivă, ar crea o abordare incoerentă a decarbonizării carburanților, în timp ce instrumente specifice dedicate sunt propuse în acest scop – Directiva privind energia din surse regenerabile, Directiva privind impozitarea energiei și inițiative specifice privind carburanții în aviație și maritim – din pachetul „Fit for 55″.
În plus, dacă furnizorii de combustibil și producătorii de vehicule ar stabili un sistem de creditare a combustibilului, costurile de conformitate pentru producători ar crește și ar avea un impact asupra costului total de proprietate pentru consumatori. Mecanismul ar crește sarcina administrativă și complexitatea, estompând responsabilitățile dintre furnizorii de combustibil și producătorii de vehicule, este de părere CE.
Tranziția către mobilitatea cu emisii zero conduce deja la o transformare de-a lungul întregului lanț valoric al sectorului vehiculelor grele. Se estimează că întărirea standardelor de emisii de CO2 va avea un impact net pozitiv asupra ocupării forței de muncă la nivelul întregii economii. Lanțul valoric se va extinde și vor fi create noi locuri de muncă, în sectoare precum producția de baterii, electronică și sectorul energetic. Acest lucru va necesita noi competențe în rândul forței de muncă, iar furnizorii de autovehicule vor trebui să-și adapteze portofoliul de produse și servicii și să-și recalifice și perfecționeze angajații, pentru a asigura o forță de muncă potrivită pentru era mobilității cu emisii zero. În acest sens, sunt disponibile mai multe oportunități de finanțare UE, cum ar fi „Fondul pentru tranziție justă” (JTF), „Fondul social european+” (FSE+) și mai multe finanțări prin „Facilitatea de redresare și reziliență” și „Fereastra de investiții sociale și competențe a InvestEU”. „Pactul pentru competențe” va contribui, de asemenea, la mobilizarea sectorului privat și a altor părți interesate pentru a îmbunătăți calificarea și recalificarea forței de muncă din Europa.