Potrivit studiului BVL, in ceea ce priveste influenta Industriei asupra locurilor de munca, nu trebuie sa ne temem ca fabricile viitorului nu vor avea oameni. Insa beneficiile aduse de noua era tehnologica in acest domeniu sunt legate de orientarea mai buna a proceselor si de munca dedicata, de coordonarea mai usoara a procedurilor si de comunicarea mai buna si autonoma, care va permite luarea mai rapida a deciziilor. Iar datorita nivelului inalt al proceselor expertiza interdisciplinara este binevenita.
Asa cum remarca deja managerii de logistica, trainingul vocational si educational este integrat in activitatile de baza ale companiilor care vor sa se asigure ca angajatii sunt bine motivati. In acest domeniu este vital ca oamenii sa invete nu doar sa vada un element din supply chain, ci sa gandeasca dincolo de limitele companiei lor, cu atat mai mult cu cat numarul de retele si aliante creste la nivel global.
Potrivit BVL, exista multe domenii in care locurile de munca vor putea fi preluate de roboti sau computere. La nivelul intregii economii „riscuri“ sunt mai ales pentru telefonisti (99%), specialisti in taxe (98%), auditori/contabili (94%), agenti imobiliari (86%), piloti (55%), economisti (43%), actori (37%), pompieri (17%), ingineri chimisti (2%), dentisti (mai putin de 1%). Meseriile din logistica cele mai amenintate de roboti sunt cele de expeditori (99%), mecanici de tren (96%), soferi de camion (79%), postasi (68%), pickeri (38%), capitani de nave (27%), controlori de trafic aerian (11%), dezvoltatori de software (4%), manageri de vanzari (1%) si ingineri constructori de nave (mai putin de 1%).