Presa americană vorbește de posibile dificultăți financiare ale producătorului american de vehicule comerciale Nikola Corporation în urma unui document înaintat chiar de Nikola către Securities and Exchange Commission (Sec), organismul american care supraveghează bursa de valori. Documentul face parte dintr-o investigație a SEC privind declarațiile false făcute în trecut de companie în fața investitorilor cu privire la aspecte cheie ale activității sale.
SEC susține că fostul director general al Nikola, Trevor Milton, a indus în eroare investitorii, printre altele, cu privire la progresele tehnologice, capacitățile interne de producție, portofoliul de rezervări și perspectivele financiare, cu scopul de a umfla și menține prețul acțiunilor sale. Pentru aceste încălcări, SEC a emis o sancțiune de 125 de milioane de dolari pentru Nikola și a creat fondul Flair cu 35 de milioane de dolari, sumă pe care compania a plătit-o până în prezent.
În acest context, Nikola a trimis un raport lung către SEC pe 23 februarie privind situația sa, în care enumeră mai mulți factori de risc. Documentul explică faptul că în 2021 compania a suferit pierderi nete de 690,4 milioane de dolari, cifră care a crescut la 784,2 milioane de dolari în 2022, cu un deficit total de aproximativ 2 miliarde de dolari produs de la înființarea sa.
Textul mai precizează că vor continua să înregistreze pierderi operaționale și nete în fiecare trimestru, cel puțin până când vor începe să genereze o marjă semnificativă de pe urma camioanelor lor electrice si le hidrogen ceea ce s-ar putea să nu se întâmple in 2023. În plus, pe baza analizei Nikola ASC 205-40, compania a stabilit că există îndoieli substanțiale cu privire la faptul că vor avea suficiente fonduri pentru a își îndeplini obligațiile în următoarele 12 luni de la data publicării acestui raport anual pe formularul 10-K.
Nikola consideră că abilitatea sa de a funcționa ca o afacere în curs de desfășurare depinde de capacitatea sa de a obține finanțarea necesară pentru a își îndeplini obligațiile și de a-și rambursa datoriile care decurg din operațiunile comerciale normale la scadență. În prezent, însă, rezultatul acestor chestiuni nu poate fi prevăzut cu certitudine.
Oficialii companiei spun că vor folosi diverse strategii pentru a obține finanțarea necesară pentru operațiunile viitoare, cum ar fi continuarea accesului la capital prin intermediul acordului de distribuire a acțiunilor cu Citi Global Markets, Inc. în calitate de agent de vânzare.
Acest document este semnat, printre alții, de directorul financiar al companiei, Kim Brady, care, însă, a declarat ulterior că textul reflectă doar „terminologia contabilă” care reflectă opiniile auditorului său, Ernst & Young. El afirmă că societatea nu este de acord cu această evaluare, susținând că Nikola se află într-o „formă mai bună” decât în 2021. La începutul anului 2023, compania ar avea 323 de milioane de dolari în numerar, cu 3 oportunități de a vinde acțiuni, și ar putea reduce costurile cu 200 de milioane de dolari față de 2018.
Trebuie adăugat, însă, că Nikola se așteaptă să cheltuiască aproximativ 580 de milioane de dolari în 2023. Cu toate acestea, Brady pare optimist în ceea ce privește noile finanțări, afirmând că accesul la capital nu este mai rău astăzi decât în 2022 și s-ar putea chiar îmbunătăți în a doua jumătate a anului 2023. Toate acestea vin în ajunul începerii producției camionului greu Nikola Tre, un camion electric pe baterii, care ar trebui să fie urmat de versiunea cu pile de combustie alimentată cu hidrogen până la sfârșitul anului.