Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

ACEA și IATA protestează față de planul climatic propus de Comisia Europeană

Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) avertizează că interzicerea comercializării mașinilor noi diesel și pe benzină din 2035, propunerea făcută de Comisia Europenă, nu este o soluție rațională. La rândul său, Asociaţia Internaţională a Transportului Aerian (IATA) consideră că noile taxe pe care executivul comunitar doreşte să le impună acestui sector sunt contraproductive pentru sustenabilitatea sa.

Pentru atingerea obiectivului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% faţă de anul 1990 şi obţinerea neutralităţii climatice în anul 2050 în UE, Comisia Europeană a propus miercuri „Fit for 55“, un pachet ambițios de măsuri, între care se regăsesc creșterea costurilor pentru emisiile de CO2 generate de încălzire, transporturi și industrie, taxarea combustibililor destinați transporturilor aeriene și navale, interzicerea din anul 2035 a comercializării autoturismelor noi diesel și pe benzină, etc., relatează agențiile AFP și EFE.

„Toate opţiunile, inclusiv motoarele termice foarte eficiente, hibridele şi vehiculele alimentate cu hidrogen trebuie să joace un rol către neutralitatea climatică“, consideră ACEA.
La rândul său, directorul general al IATA, Willie Walsh, a avertizat că noile ”taxe vor devia din sectorul aerian bani care ar putea fi folosiţi pentru reducerea emisiilor prin înnoirea flotelor şi adoptarea de tehnologii curate”. ”Aviaţia este angajată faţă de reducerea emisiilor de carbon şi nu avem nevoie de măsuri persuasive sau punitive“, a indicat Walsh.

Pachetul de măsuri propus miercuri de Comisie, denumit „Fit for 55“, schiţează arhitectura legală a transformării energetice şi climatice a UE. Acesta va fi negociat cu statele membre şi cu Parlamentul European, proces care ar putea dura circa doi ani, notează Reuters.

Articole similare

Ad