Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

ACEA solicita o noua abordare pentru camioanele nepoluante

Cu ocazia conferintei COP25 a Natiunilor Unite privind schimbarile climatice, sefii producatorilor de camioane si-au reconfirmat angajamentul de a ajuta la tranzitia catre un transport de marfuri fara emisii.
Iar la reuniunea membrilor directori ai ACEA, sefii industriei au evidentiat faptul ca tranzitia nu poate avea loc fara schimbari radicale ale politicilor venite din partea UE si a guvernelor statelor membre.

Anul acesta, UE a adoptat primele standarde referitoare la CO2 care vizeaza vehiculele de mare tonaj, care se vor aplica incepand cu 2025 (-15%), respectiv 2030 (-30%). Aceste tinte stringente obliga producatorii sa ramana concentrati si sa creasca investitiile in sisteme alternative de propulsie. Oferta de camioane cu un nivel redus al emisiilor, sau chiar cu zero emisii, este deja destul de bogata, iar multe alte tehnologii sunt in curs de dezvoltare.
„Daca privim in ansamblu intreaga flota de transport disponibila pe piata, este clar ca e nevoie de o schimbare majora intr-un timp foarte scurt“, a subliniat Gerrit Marx, presedinte ACEA si presedinte al bordului Vehicule Comerciale al CNH Industrial Commercial Vehicles and Speciality.
Potrivit celor mai recente informatii eliberate de ACEA, 98,3% dintre vehiculele medii (peste 3,5 t) si grele de pe drumurile din Europa functioneaza pe motorina. Masinile electrice reprezinta o cota foarte mica din cele aflate in circulatie (0,01% sau, mai bine spus, un vehicul la 10.000 de unitati prezente pe piata), iar 0,4% functioneaza pe gaz natural.
„Am putea transforma aceasta imagine daca am convinge transportatorii sa treaca la vehicule mai putin poluante la scara larga. Astfel, Europa are nevoie rapid de un pachet normativ consistent si predictibil“, a atras atentia Gerrit Marx factorilor de decizie ai UE. Asta include, de exemplu, dezvoltarea rapida a unei infrastructuri de incarcare si alimentare pentru camioane – complet absenta in momentul de fata – si punerea la punct a unor stimulente pentru a face din aceste vehicule o optiune competitiva si viabila din punct de vedere comercial pentru operatorii de transport. Astfel, se impune o schimbare a flotei.
Revizuirea directivei eurovinietei ar trebui luata in calcul pentru diferentierea taxei aplicate utilizatorilor de drumuri in functie de CO2. „Statele membre trebuie sa intre in acest joc“, a explicat Gerrit Marx. „Crearea unui context real de piata pentru vehiculele nepoluante ar trebui sa fie o prioritate. Stabilirea unor cote de vanzare pentru producatori nu ar face nimic sa incurajeze companiile de transport sa achizitioneze camioane cu propulsie alternativa.“
Trebuie sa se genereze un mediu de afaceri unde solutiile care ofera o amprenta de CO2 mai mica sa fie varianta preferata, iar actionarii companiilor vor colabora pentru a transforma intregul lant de transport.
Potrivit celui mai recent raport ACEA (Vehicule in uz – Europa 2019), 3,6 milioane de camioane circula pe drumurile europene. Cu mai mult de 1,1 milioane, Polonia dispune de cea mai mare flota din UE, urmata de Germania si Italia. Potrivit raportului, flota Europei imbatraneste rapid. Varsta medie a camioanelor este de 12,4 ani in UE, fata de media de 11,7 ani in 2013.

Articole similare

Ad